News

România îmbătrânește accelerat. Peste trei decenii, un român din 3 va avea peste 65 de ani și va ieși la pensie

Populația României va îmbătrâni în următoarele decenii. În jurul anului 2060, un român din 3 va avea peste 65 de ani și va ieși la pensie.
12.12.2022 | 07:32
Romania imbatraneste accelerat Peste trei decenii un roman din 3 va avea peste 65 de ani si va iesi la pensie
În 2060, un român din 3 va avea peste 65 de ani și va ieși la pensie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Peste trei decenii, pensiile de la stat în țara noastră ar putea fi plătite cu dificultate. O statistică din prezent ne arată faptul că populația României va fi una tot mai îmbătrânită.

În 2060, un român din 3 va avea peste 65 de ani și va ieși la pensie

Conform unei proiecții a Institutului Național de Statistică (INS), peste 30 de ani, România ar urma să aibă în jur de 14 milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, în anul 2060, aproape unu din 3 români va avea peste 65 de ani. Bugetul de stat va asigura cu dificultate plata pensiilor publice.

Statistica de față este una alarmantă. Comparativ, în 2015, alte proiecții spuneau că, în 2060, doar unu din 5 români avea peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Dacă analizele din prezent se vor adeveri, asta înseamnă că și numărul cetățenilor apți pentru muncă va fi mai mic decât în prezent, iar numărul relativ al pensionarilor va fi mai mare.

În 2070, românii vor sta la pensie cu aproape zece ani mai mai mult decât în prezent

În următoarele decenii, speranța de viață a pensionarilor din România va crește. În prezent, românii petrec, în medie, la pensie, mai puțin de jumătate față de perioada în care au lucrat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, raportat la speranța de viață, durata pensiei este în prezent de 15 ani pentru bărbați și de 20 de ani pentru femei.

În viitor, avansul medicinei va contribui la creșterea nivelului de trai. Asta înseamnă că speranța de viață va crește în următoarele decenii, iar românii vor fi pensionari mai mulţi ani, dacă vârsta de pensionare ar rămâne cea din prezent.

ADVERTISEMENT

O prognoză pe termen lung a experților Comisiei Europene spune că, în 2070, românii vor petrece la pensie cu aproape 10 ani mai mai mult decât în prezent: circa 23 de ani bărbații și aproape 27 de ani femeile.

Dată fiind această statistică, se naște o întrebare logică: Din moment ce unii dintre cetățeni vor beneficia de pensie o perioadă mai lungă de timp, iar numărul populației active este în scădere dramatică, cine va mai produce banii pentru plata pensiilor?

O soluție despre care s-a discutat și în acești ani este creșterea vârstei de pensionare. În unele state europene s-a optat deja pentru acest lucru. S-a propus ca oamenii să se pensioneze la 67 – 70 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: