România se află în pragul unei epidemii de gripă, la începutul anului 2023. Situația îmbolnăvirilor este alarmantă iar autoritățile se gândesc să reintroducă masca în spațiile publice.
Alexandru Rafila, ministrul PSD al sănătății, spune că, momentan, nu consideră că există o criză reală a medicamentelor, cu toate că mulți români s-au plâns de lipsa acestora încă din perioada anterioară sărbătorilor de iarnă.
„Eu cred că sunt încă medicamente. Am dat publicităţii (marţi – n.r.) o listă extinsă cu medicamente similare cu rugămintea atât către farmacişti, atât către medicii de familie şi către populaţie să caute unul dintre aceste medicamente… Nu contează denumirea comercială. Importantă este substanţa activă”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit România TV.
Oficialul român spune că, în acest moment, există peste 4 milioane de doze de Oselamivir, iar pentru Tamiflu mai există două mediamente generice, în cazul în care acesta nu poate fi găsit în farmacii.
De asemenea, Rafila spune că a cerut o creștere a stocului de Ibuprofen și Paracetamol pentru luna ianuarie și o limitare a exporturilor de medicamente, printr-un ordin de ministru.
Tehnic, însă nu a fost declarată o epdiemie, pentru că încă nu sunt respectate condițiile. Mai exact, o pandemie nu poate fi declarată decât în momentul în care 10% din analizele prelevate de la persoane cu simptome de gripă ies pozitive iar numărul îmbolnăvirilor crește cu 20% la un interval de trei săptămâni.
Totuși, printre măsurile de prevenție se numără și obligația de a purta mască în spații publice. Această măsură se va aplica, momentan, doar în unitățile spitalicești, susține ministrul.
Totuși, Rafila recomandă românilor să poarte mască din proprie inițiativă și să evite spațiile aglomerate, pentru a nu risca îmbolnăvirea.
Potrivit INSP, de la începutul anului 2023, în România au fost înregistrate 208 cazuri de gripă. Cele mai multe au fost în București, Sibiu, Cluj și Ilfov.