ADVERTISEMENT
News

România, lovită de caniculă în ultimele zile din august. Cod galben de căldură și disconfort termic anunțat de ANM

Autor: Adrian Baciu | 28.08.2020 | 10:57
România, lovită de caniculă în ultimele zile din august. Cod galben de căldură și disconfort termic anunțat de ANM
România, lovită de caniculă în ultimele zile din august. Cod galben de căldură și disconfort termic anunțat de ANM. Foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare cod galben de caniculă pentru aproape tot cuprinsul țării.

ADVERTISEMENT

Zone extinse din sudul, estul, vestul și centrul țării se vor confrunta cu un final de lună august extrem de încins, cu maxime care vor trece frecvent de 36-37 de grade.

În paralel cu temperaturile insuportabile, ANM anunță că disconfortul termic va fi unul accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Cod galben de caniculă în România la final de lună august

Conform meteorologilor, căldura se va intensifica în România la finalul verii calendaristice, iar pentru perioada 29-31 august se anunță valori demne de luna lui cuptor.

Un cod galben va fi în vigoare în intervalul menționat când, în zonele de câmpie și de podiș, disconfortul termic va fi accentuat și local va fi caniculă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 33…36 de grade și în jur de 37 de grade în regiunile sudice, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Cum arată prognoza pentru startul lui septembrie

Potrivit ANM, în perioada 31 august – 7 septembrie, temperatura aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această săptămână în toate regiunile, posibil uşor mai coborâte în nord-vest, dar şi uşor mai ridicate în sud-est.

ADVERTISEMENT

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Apoi, în prima decadă a lui septembrie, temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână la nivelul întregii ţări, posibil uşor mai ridicate în regiunile sudice şi sud-estice. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!