News

România, lovită de “storm surge”. Ce este fenomenul ieșit din comun care a făcut ravagii pe litoral: “Sunt pagube mari”

Un ciclon a provocat în Marea Neagră un fenomen ieșit din comun pentru România. ”Storm surge” a acoperit plajele pe zeci de metri
20.11.2023 | 22:31
Romania lovita de storm surge Ce este fenomenul iesit din comun care a facut ravagii pe litoral Sunt pagube mari
Fenomenul storm surge a fost provocat de Ciclonul Federico Sursa foto: Călin Baran Facebook
ADVERTISEMENT

Ciclonul Federico, cel mai puternic cu care s-a confruntat România în ultimii cinci ani, a adus din largul Mării Negre către țărm un vânt care la rafală a atins viteze de 120 de kilometri pe oră, spun specialiștii.

România, lovită de “storm surge”

De asemenea, ciclonul a provocat și un fenomen ieșit din comun pentru țara noastră, așa numitul ”storm surge” (val de furtună). Presiunea scăzută din interiorul ciclonului a supraînălțat nivelul mării, care a invadat plajele pe zeci de metri.

ADVERTISEMENT

În Constanța, furtuna a făcut ca acoperișurile mai multor blocuri să fie spulberate și mai multe bărci să se scufunde în Portul Tomis. Plaja Belona, din Eforie, a fost inundată după ce marea, care, în larg a înălțat valuri de până la 9 metri, a înaintat mult pe uscat. Mai multe mașini au fost înconjurate de apă. În Vama Veche, nu se mai vedea deloc nisipul. Marea a acoperit plaja și la Gura Portiței.

Fenomenul ”storm surge”, spun specialiștii, a fost determinat de ciclonul Federico, ajuns zilele trecute deasupra Mării Negre. Zona de presiune scăzută a generat rafale care au atins viteza de 120 km/h. Și tot presiunea joasă a fost cea care ”a tras în sus” nivelul apei pe care curenții puternicii au împins-o apoi până spre 50 de metri pe uscat.

ADVERTISEMENT

”Maregraful din Constanța a înregistrat chiar o ridicare de peste 70 de centimetri față de nivelul zero al Mării Negre. În cazul de față, la Vama Veche, avem această spălare integrală a suprafeței plajei de către supraînăltare la furtună a nivelului mării”, a explicat Răzvan Mateescu, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM) Constanța, citat de Știrile Pro TV.

Cel mai violent ciclon din ultimii cinci ani

Federico s-a format în Atlantic și a înaintat rapid spre vestul și centrul Europei. Apoi s-a îndreptat spre România și în vestul Mării Negre a staționat cel mai mult.

ADVERTISEMENT

Meteorologii îl descriu drept cel mai violent ciclon înregistrat, pe litoral, în ultimii cinci ani. ”La stația meteo de la Constanța de pe dig, de pe plajă, am avut rafale de vând de până la 119 km/h. De asemenea, și în bazinul vestic al Mării Negre, rafalele au ajuns la 130 km/h”, a relatat Mia Stamate, meteorolog.

Valurile au adus pe plaje multe resturi, iar cei care au avut ghinionul să nu-și strângă șezlongurile sau terasele au acum de suferit. ”Lemne rupte, șezlonguri zburate, sunt pagube mari”, spune Andrei Damian, unul dintre păgubiți.

ADVERTISEMENT

De altfel, spun meteorologii, ciclonul Federico este responsabil și pentru ninsorile care au afectat mai multe regiuni din țară. ”Acest aer încărcat cu vapori de apă, la contactul cu un aer mai rece coborât din Moldova, a făcut să apară și primii fulgi de zăpadă”, a explicat Meda Andrei, meteorolog de serviciu.

ADVERTISEMENT