News

România, lovită de un nou ciclon. Vremea rea a făcut ravagii, iar veștile meteorologilor nu sunt bune

România a fost din lou lovită de un ciclon, astfel că vremea rea a făcut ravagii în mai multe zone din țară, iar lapovița și ninsoarea s-au întors în luna martie.
08.03.2024 | 07:12
Romania lovita de un nou ciclon Vremea rea a facut ravagii iar vestile meteorologilor nu sunt bune
România, lovită de un nou ciclon. Vremea rea a făcut ravagii, iar veștile meteorologilor nu sunt bune. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fenomenele extreme nu sunt străine de țara noastră în ultima perioadă, mai ales că cicloanele aduc cod galben de vilejii pentru sute de localități, în timp ce în zona montană au venit ninsori puternice și ploi torențiale în vestul țării. Între timp, pompierii din Timiș au ajuns la oameni cu barca.

Vremea rea a făcut ravagii în România, iar veștile meteorologilor nu sunt bune

Specialiștii ANM avertizează că săptămâna viitoare un alt ciclon va lovi țara noastră, ciclon venit din vestul Europei. Vestea e proastă pentru oamenii care sperau că primăvara s-a întors în România, iar iarna este doar o amintire. În special locuitorii din Suceava, Maramureș, Gorj, Cluj sau Harghita au resimțit cum temperaturile au scăzut brusc, iar zăpada a îngropat ghioceii.

ADVERTISEMENT

Kristaly Peter, un proprietar de pensiune din Harghita, spune că a nins consistent, iar stratul de zăpadă depus e destul de mare. ”Ieri a fost fără zăpadă aici, la Harghita Băi. Astăzi a nins undeva 7, 8 centimetri”, transmite bărbatul, vizibil nemulțumit. ”Am aşteptat să vină primăvara şi a venit iarna!”, se plânge un alt locuitor din zonă.

Ninsori au fost înregistrate și la Rânca, județul Gorj, acolo unde zona montană a fost acoperită de nămeți. “Ninge abundent, la peste 1600 de metri altitudine, în zona de munte a judeţului Gorj. Deşi suntem în luna lui mărţişor, aici, decorul este în continuare de iarnă autentică”, conform locuitorilor.

ADVERTISEMENT

Turiștii nu știu dacă să se bucure sau nu de zăpadă, pentru că mai toți și-ar fi dorit ca primăvara să fie primăvară. ”Primăvara ne-a adus iarna. Iarna s-a întors, ninge de câteva zile, avem zăpadă proaspătă. Nu ne aşteptam să mai prindem aşa zăpadă”, povestește unul dintre turiști, recunoscând că nu era echipat de iarnă.

”Toată iarna a fost o lipsă acută de zăpadă şi, de obicei, aşa se întâmplă, spre primăvară răbufneşte cu ultimele puteri iarna”, remarcă un alt turist, convins că vremea bună va pune stăpânire pe țară în curând. Specialiștii ANM spun că schimbarea bruscă a vremii e cauzată de un ciclon din zona Mediterană.

ADVERTISEMENT

Țara noastră va fi vizitată de un nou ciclon în săptămânile viitoare

Peste 30 de localități au ajuns sub cod galben de vijelii doar în Timiș, acolo unde furtuna a adus grindină și furtuni. Pompierii au avut nevoie de bărci pentru a ajunge în multe dintre curți, așadar o situație ieșită din comun pentru luna martie. Vestea proastă e că meteorologii transmit că vremea rea se extinde peste toată țara în următoarele zile.

“În următoarele ore, vremea se va schimba radical şi la malul mării. Vântul va sufla la rafală cu 40, 50 de kilometri pe oră. Marea este deja agitată şi nu vom avea parte doar de nori, ci şi de ploi. Ciclonul a traversat deja jumătate din Marea Mediterană şi a ajuns deasupra Serbiei. De acolo, antrenează aerul cu umiditate foarte ridicată şi către zona ţării noastre.

ADVERTISEMENT

Deoarece are o mişcare în sens invers acelor de ceasornic, aduce şi din extremitatea de est a continentului aer mult mai rece, iar acesta determină transformarea ploilor în lapoviţă şi ninsoare în zonele de munte şi parţial în cele de deal”, explică Simona Căpşună, expert meteorolog al Observatornews.ro.

Doctorul în științe Adrian Bâlbă anunță că țara noastră va fi vizitată de un alt ciclon format în Oceanul Atlantic, care momentan poposește în Spania, Franța sau Portugalia. ”Climatul mediteranean sau sudul Europei plus Mediterana a devenit tot mai activ datorită fenomenelor de schimbare climatice pe fondul încălzirii globale.

Pe măsură ce creşte temperatura, cantitatea de apă evaporată este mai mare şi, în consecinţă, ciclonul devine tot mai activ cu arie de acoperire tot mai mare. Dacă până acum afecta Sicilia, sudul Italiei, sudul Spaniei, în mai mică măsură Grecia, acum a început să acţioneze tot mai mult. Şi vedem că ninge în Israel sau că ninge chiar în Arabia Saudită”, a explicat expertul.

ADVERTISEMENT