Sport

România, părăsită de ultrași la meciul cu Israel din Ungaria. Exclusiv

România nu va avea sprijinul celor mai importante galerii în Ungaria la meciul capital cu Israel. Ce decizie au luat peluzele după boicotul grupurilor care susțin doar naționala
08.11.2023 | 18:25
Romania parasita de ultrasi la meciul cu Israel din Ungaria Exclusiv
462 de bilete a primit România pentru meciul cu Israel din Ungaria. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România va juca meciul din deplasare cu Israel lângă Budapesta, pe arena din orășelul Felcsut, cu o capacitate doar 3.800 de locuri. Biletele pentru români au fost puse în vânzare pe site-ul federației isreliene, însă grupul „Uniți Sub Tricolor” a publicat un comunicat prin care își anunță absența de la partidă.

România, părăsită de ultrași la cel mai important meci din această campanie de calificare

FANATIK a aflat că pe lângă UST, nici celelalte grupuri de ultrași care susțin naționala României nu vor face deplasarea în Ungaria pentru partida cu Israel. Este vorba despre Honor Et Patria, Camarazii și Dulce Românie 1918.

ADVERTISEMENT

Naționala României a primit din partea gazdelor 462 de bilete, care au fost deja epuizate. Cu toate acestea, majoritatea peluzelor echipelor românești nu vor face deplasarea, așa că România nu va avea o galerie organizată la meciul cu Israel

Ultrașii sunt deranjați de faptul că trebuie să își ofere datele din documentele de identitate Federației Israeliene de Fotbal pentru a achiziționa biletele. Tichetele pot fi cumpărate doar individual.

ADVERTISEMENT

Ce galerii boicotează meciul Israel – România din Ungaria: „Nu mergem 100%”

Din informațiile FANATIK, Peluza Cătălin Hîldan și Sud Dinamo nu vor fi prezente la meciul din Ungaria. De altfel, „câinii” nu au mai fost prezenți în mod organizat la ultimele acțiuni ale echipei naționale.

Același lucru se va întâmpla și cu Peluza Sud Craiova 1997, în timp ce Peluza Nord Craiova nu a luat încă o decizie. Cel mai probabil însă nu vor fi nici ei prezenți.

ADVERTISEMENT

Contactat de FANATIK, Liviu Ungurean, a declarat și el: „Nu mergem 100%. Galeria Rapidului nu va fi prezentă în mod organizat la meciul României cu Israel din Ungaria”.

Peluza Sud Steaua nu va participa de asemenea la partida pe care „tricolorii” o vor disputa lângă Budapesta. Același lucru este valabil și pentru Peluza Nord FCSB, care nu va face deplasarea în mod organizat.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dacă o parte dintre ultrași își vor face apariția la meciul cu Israel și dacă vor exista incidente, fiind considerat un meci cu grad ridicat de risc atât de autoritățile maghiare, cât și de cele israeliene.

Uniți Sub Tricolor a dat startul boicotului meciului Israel – România

Uniți Sub Tricolor a explicat într-un amplu comunicat de ce boicotează cel mai important meci al României din preliminariile Campionatului European„Comunicat PELUZA NAȚIONALEI: Noi, suporterii români care compunem Peluza Naționalei, prin prisma valorilor după care ne ghidăm și pe care le considerăm primordiale în activitatea noastră, cum ar fi coerența și consecvența în acțiuni, gândire și mentalitate ultras, ne vedem puși în situația extrem de neplăcută de a fi nevoiți să nu putem asista la meciul dintre Israel și România, care se va desfășura pe teren neutru, în niste condiții draconice și totalitare de securitate și achiziționare a biletelor de acces pe stadion.

O deplasare îndelung așteptată, peste care ulterior a planat o serie interminabilă de incertitudini în ceea ce privește locația și decizia de a se juca fără sau cu spectatori, bucurându-ne finalmente că meciul va avea loc cu tribunele deschise.

Pregătindu-ne temeinic deplasarea la Ierusalim și apoi Felcsút, am luat ieri act cu mare dezamăgire și frustrare la anunțul despre condițiile în care pot fi achiziționate biletele de meci, ca niciodată de stricte și total contrare principiilor noastre de la care nu ne-am abătut niciodată.

În fapt, conform anunțului despre procesul de comercializare a biletelor, acestea pot fi comandate exclusiv individual, nominal și mai ales cu imperativitatea de a crea un cont de suporter pe site-ul Federației Israeliene de Fotbal, unde este instituită obligativitatea de a trimite în clar o imagine cu documentul care conține toate datele cu caracter personal, fie carte de identitate sau pașaport.

„O măsură pe care o considerăm abuzivă, excesivă și arbitrară, cu scop clar de filare și monitorizare”

O măsură pe care o considerăm abuzivă, excesivă și arbitrară, cu scop clar de filare și monitorizare, cu care nu ne-am mai confruntat niciodată la vreun meci și care aduce aminte de celebrul ‘tessera del tifoso’, propunere inițiată în Italia în urmă cu mai mult de un deceniu și încercată ulterior sub alte nume și în alte câteva state, metodă de supraveghere care a dus la situația în care majoritatea peluzelor italiene, pe considerente de mentalitate ultras, au refuzat să mai activeze pe stadion, boicotând deplasările sau toate meciurile propriei echipe, după caz.

Cum din perspectiva noastră, ultras înseamnă libertate și conform mentalității după care ne ghidăm, această valoare este de netăgăduit, argumentele de a nu gira și legitima aceste masuri totalitare au prevalat pasiunii și dorinței de a fi omniprezenți alături de națională, oricât de greu a fost să luam această decizie.

Situațiile asemănătoare sau comparabile cu care ne-am confruntat în trecut, periclitând idealul libertății și care ne-au făcut să nu ne putem abate niciodată de la acest principiu sfânt, ne-au servit ca argumente în analiza prelungită a acestei circumstanțe. Ar fi de enumerat printre ele:

UST a boicotat meciurile naționalei și în pandemie

– condițiile de acces pe stadioane în pandemie și instituirea ulterioară a Certificatului Verde: după o perioadă lungă în care stadioanele au fost total închise, au urmat câteva luni în care se putea accede la meciuri acceptând niște norme abuzive ca procent redus de spectatori, control pseudo-medical la intrare, distanțarea fizică de alți spectatori sau obligativitatea purtării unei măști (motiv pentru care apoi, s-au dat interdicții pe stadion pe banda rulantă pentru acoperirea feței).

Ulterior, s-a trecut la perioada Green Pass, în care s-au ridicat toate acele sancțiuni abuzive și fără temei, accesul în stadioane fiind condiționat de obligativitatea unui vaccin, un alt abuz inimaginabil. Așa cum atunci nu am girat deloc toate aceste experimente abuzive de control și restricționare a suporterilor, n-o putem face nici acum.

– monitorizare și condiționat accesul pe stadion în funcție de fotografierea documentelor cu date cu caracter personal: nu demult, Jandarmeria Română a încercat o metodă abuzivă împotriva suporterilor din peluze, condiționând accesul în stadion doar după acordul de a fi fotografiat și filmat cu documentele personale în dreptul feței, prin corturi militare. Așa cum atunci am condamnat public și activ aceste masuri totalitare și ilegale, refuzând să trecem prin aceste ‘filtre’, nu ne putem abate nici acum de la acest principiu.

Alte nemulțumiri ale ultrașilor

– confirmarea și validarea comenzilor de bilete, după analiza datelor și documentelor cu caracter personal: la acest meci, plasarea comenzii pe site-ul de bilete și achitarea ei, după crearea unui cont și încărcarea documentelor personale, probabil nu garantează primirea unui bilet, ca la orice alt eveniment.

Biletele vor putea fi trimise de-abia după confirmarea și verificarea comenzii, dar mai ales a documentelor personale care să fie aprobate și probabil să corespundă cu tiparul de spectator care să fie admis de cei însărcinați cu monitorizarea lor, biletele urmând să fie trimise aplicanților cu cel mult 48 ore înainte de meci, chiar dacă ar fi comandate cu multe zile înainte.

„Suntem suporteri nu teroriști!”

– oferirea tuturor datelor cu caracter personal serviciilor israelien: deși e de înțeles strictețea cu care Mossad și serviciile secrete israeliene tratează orice subiect conex în ultima perioadă, nu admitem să fim obligați să le punem la dispoziție, prin intermediul și sub umbrela Federației Israeliene de Fotbal, documentele personale pentru analiză amănunțită și baze de date, care probabil ar fi ulterior trimise și confruntate inclusiv cu autoritățile de pe același palier din țara noastră. Suntem suporteri, nu teroriști!

Deși acest meci presupune o situație excepțională, toate aceste argumente enumerate anterior, precum și altele secundare, coroborate cu nenumăratele antecedente în care în numele securității și siguranței sporite am avut parte de suprimarea gravă a libertății cetățenești și ca suporteri, precum și multe abuzuri de neacceptat tot justificate astfel, ne fac să fim cât se poate de reticenți.

În măsura în care am fi fost incoerenți cu principiile noastre și am fi făcut aceste compromisuri majore, comandându-ne biletele de meci indiferent de condiții, ar fi fost previzibil ca ulterior, să constatăm că prin multiplele filtre de securitate, unora dintre noi să le fie în mod nejustificat:
– refuzată aprobarea și validarea comenzilor de bilete în zilele dinaintea meciului;
– refuzat sau îngrădit accesul în țara vecină;
– refuzat sau condiționat accesul pe stadion;

Ultrașii îl citează pe Corneliu Coposu: „Negociem orice, dar nu principii”

În toate aceste potențiale situații, deși cu organizare destul de complexă și deplasarea unui număr foarte însemnat de oameni spre meci, am fi ajuns în situația de a ne solidariza cu oricine dintre noi care ar fi avut parte de aceste restricții și probabil implicit să nu mai fi ajuns pe stadion, situație în care ne-am fi alterat mentalitatea, realizând unele compromisuri majore, ajungând tot la același rezultat dar cu o dezamăgire și sentiment de revoltă cu mult mai mare în rândul tuturor.

Așa cum afirma un mare român și un simbol al luptei pentru libertate în România antedecembristă, în persoana lui Corneliu Coposu, ‘negociem orice, dar nu negociem principii!’. Considerăm ca ultrași că e primordială consecvența și coerența, mai ales când este adusă în discuție libertatea, un ideal mai presus de orice. Ca atare, refuzând aceste măsuri neconforme cu mentalitatea noastră, ne vedem puși în situația de a nu putea fi prezenți la acest meci. PELUZA NAȚIONALEI”.

  • 462 de bilete au primit fanii români pentru partida din Ungaria cu Israel
ADVERTISEMENT