News

România primeşte bani de la UE, din cauza secetei. Fermierii afectaţi vor împărţi 75 milioane euro

Bani de la UE, pentru fermierii români afectaţi de secetă. Bruxelles-ul a aprobat despăgubiri de 75 milioane euro pentru ţara noastră
06.12.2022 | 14:18
Romania primeste bani de la UE din cauza secetei Fermierii afectati vor imparti 75 milioane euro
Fermierii români vor fi despăgubiţi de UE, pentru secetă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a aprobat marţi o schemă în valoare de aproximativ 75 milioane euro notificată de România şi destinată despăgubirii producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 şi 2022.

Comisia Europeană a aprobat patru noi programe Interreg

Experţii au stabilit că producătorii români de grâu, secară, orz, triticale, ovăz şi rapiţă au fost afectaţi în mod direct de seceta severă. Totuşi, pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fii pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.

ADVERTISEMENT

În total, pentru despăgubiri este disponibil un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, după cum transmite Comisia Europeană.

Potrivit schemei de ajutor, despăgubirile vor lua forma unor granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cazul unei pierderi totale a culturilor, beneficiarii sunt îndreptăţiţi să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

Ajutoarele au fost aprobate “în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022”, se precizează într-un comunicat al Bruxelles-ului.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Comisia Europeană a aprobat patru noi programe Interreg incluzând zece state membre, Ucraina și Moldova, cu o finanțare din partea UE în cuantum de 533 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027.

Astfel, 54 de milioane de euro vor fi alocați cooperării transfrontaliere dintre România și Ucraina şi 77 de milioane de euro pentru cooperarea transfrontalieră dintre România şi Republica Moldova, “pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 215 milioane de euro vor fi alocaţi în sprijinul cooperării transnaționale în regiunea Dunării, pentru inovare și energie din surse regenerabile.

ADVERTISEMENT