News

România produce muniție cu dispersie, interzisă în aproape toată lumea. Ucrainenii o folosesc în război

România produce muniție cu dispersie, interzisă în aproape toată lumea, dar folosită în războiul din Ucraina atât de ucraineni, cât și de ruși.
02.09.2023 | 15:17
Romania produce munitie cu dispersie interzisa in aproape toata lumea Ucrainenii o folosesc in razboi
România produce muniție cu dispersie. rferl.org
ADVERTISEMENT

Țara noastră deține stocuri masive de muniție cu dispersie, interzisă în aproape toată lumea încă din 2010, potrivit unui raport realizat de o comisie independentă. Statele Unite ale Americii au folosit ultima dată acest tip de muniție în 2003 în războiul din Irak, însă acum au trimis stocuri semnificative Kievului, pentru a fi folosite contra rușilor.

România produce muniție cu dispersie, interzisă în aproape toată lumea

Conform Știrile PRO TV, definiția cuprinsă în convenția din 2010 arată că munițiile cu dispersie sunt considerate rachetele care sunt aruncate din avioane sau trase de la nivelul solului sau apei, care ”se se deschid în aer până să ajungă la țintă și eliberează alte zeci sau sute de muniții”.

ADVERTISEMENT

Astfel de muniții pot afecta o zonă mare cât mai multe stadioane de fotbal, astfel că nimeni nu e în siguranță pe această arie, fie că e vorba de civili sau militari. De altfel, la nivel mondial, 97% din victimele munițiilor cu dispersie sunt civili. Rusia a folosit această muniție din primele zile ale războiului din Ucraina, însă Kievul folosește acum muniție cu dispersie primită de la americani.

La fel ca și Rusia, România nu a semnat convenția din 2010, astfel că produce în continuare muniție cu dispersie și deține stocuri impresionante, potrivit raportului prezentat de Știrile PRO TV. Cea mai mare problemă cu această muniție e că nu funcționează tocmai cum trebuie și există foarte multe bombe mai mici care rămân împrăștiate pe o arie mare, care pot ucide oameni nevinovați.

ADVERTISEMENT

”Fitilul fiecărei sub-muniții, care provine din muniția cu dispersie, este activat în general atunci când bomba cade astfel încât să explodeze deasupra sau la nivelul solului. Dar, adesea, foarte multe astfel de sub-muniții nu funcționează așa cum au fost gândite și cad la sol fără a exploda, unde rămân capcane foarte periculoase. Există o mare varietate de muniții cu dispersie. Conform monitorizării, 34 de state au dezvoltat sau produs peste 200 de tipuri de astfel de muniții de-a lungul timpului”, este precizat în raport.

Totuși, arată raportul, România și-a luat angajamentul să nu folosească această muniție decât pe teritoriul său, pentru a se apăra. Așadar, România transmite că nu a folosit niciodată muniția din stoc și că nu va mai produce această muniție în viitor, deși momentan nu există nicio dovadă că producția ar fi fost sistată.

ADVERTISEMENT

Grecia, Polonia sau Turcia mai sunt în situația României, alături de Estonia, Lituania și SUA. La nivelul UE, 21 din 27 de state au semnat această convenție. ”Grecia, Polonia, România și Turcia au menționat că nu au producție activă, dar vor fi listate ca fiind producători până când își vor asuma să nu mai producă astfel de muniții cu dispersie în viitor”, este precizat în raport.

Cert e că România figurează momentan, alături de SUA, Israel și Rusia drept producători de muniție cu dispersie. Americanii au refuzat să semneze convenția, considerând că această muniție e importantă în caz de război, însă nu au mai folosit-o de mai bine de 20 de ani. Acum, o mare parte din muniția americanilor a ajuns în Ucraina, fiind folosită de forțele Kievului în războiul cu Rusia.

ADVERTISEMENT

”SUA susțin că munițiile cu dispersie au uz militar, dar nu le-au mai folosit din 2003, din războiul din Irak, cu excepție unui singur atac în Yemen, în 2009. Însă în 2017, SUA au revocat o directivă a Departamentului de Apărare prin care își asumau să nu mai utilizeze astfel de muniții după 2018”, se mai arată în raportul citat.

ADVERTISEMENT