News

România reacționează față de Budapesta după ce președintele Ungariei comparase ocuparea Crimeii cu Tratatul de la Trianon: ”Mesaj extrem de nepotrivit”

România a luat poziție față de Budapesta după ce președintele Ungariei comparase ocuparea Crimeii cu Tratatul de la Trianon.
25.08.2021 | 12:08
Romania reactioneaza fata de Budapesta dupa ce presedintele Ungariei comparase ocuparea Crimeii cu Tratatul de la Trianon Mesaj extrem de nepotrivit
România reacționează față de Budapesta după ce președintele Ungariei comparase ocuparea Crimeii cu Tratatul de la Trianon: ”Mesaj extrem de nepotrivit”. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La o zi după ce președintele Ungariei, Janos Ader, a comparat anexarea Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României, Bucureștiul a luat poziție.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis ambasadorului Ungariei din Capitală că țara noastră a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui țării vecine.

ADVERTISEMENT

România atenționare pentru Budapesta după scandalul președintele Ungariei comparase ocuparea Crimeii cu Tratatul de la Trianon

Conform Digi24, care citează surse guvernamentale din București, diplomația română a făcut deja, marți, un demers ferm pe canal diplomatic direct, transmițând ambasadorului ungar la București faptul că partea română a considerat ”extrem de nepotrivit” mesajul din discursul președintelui Ungariei.

Poziția controversată a șefului statului vecin a fost făcută publică la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, 23 august.

ADVERTISEMENT

Pentru a informa partea vecină de poziția luată în acest scandal diplomatic, oficialii români au preferat canalul bilateral având în vedere că discursul a fost rostit în contextul multilateral al summit-ului găzduit de Ucraina.

Discursul lui Janos Ader era direcționat practic față de statul gazdă și ar fi fost nepotrivit conform cutumelor aplicabile în astfel de context să reacționeze în acel cadru al summitului, în condițiile în care în summit partea ucraineană nu a reacționat după discurs.

ADVERTISEMENT

Totodată, autoritățile de la București au preferat să nu dea amploare reacției maghiarului, una provocatoare, pentru a nu amplifica efectele scontate de partea vecină.

Janos Ader, comparație între anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și Tratatul de la Trianon

Luni, la Kiev, președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

ADVERTISEMENT

”În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei.

În același timp, acesta a spus că Ungaria susţine cu tărie suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării nu numai în urma angajamentului său faţă de dreptul internaţional, ci şi datorită similarităţii acestei dureri.

Ce spun liderii de la București de comparația controversată a Ungariei

Declarația președintelui Ungariei reprezintă ”o jignire” şi nu trebuie să rămână fără răspuns, a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

”Este o declaraţie belicoasă, o declaraţie care n-are nicio legătură cu realitatea istorică şi care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit.

Acolo era cu totul şi cu totul alta temă de discuţie, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare exprimate pe baza contextului internaţional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României”, a declarat Orban, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Mai temperat în legătură cu acest subiect a fost premierul Florin Cîțu. Acesta consideră că declaraţia preşedintelui Ungariei trebuie discutată la Bucureşti.

Întrebat despre paralela făcută de preşedintele Ungariei la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, Cîţu a spus: ”Aceste lucruri le discutăm aici, la București”.

ADVERTISEMENT
Tags: