News

România redeschide școlile. Ce decizii au luat celelalte ţări din Europa

14.01.2021 | 19:09
Romania redeschide scolile Ce decizii au luat celelalte tari din Europa
ADVERTISEMENT

Majoritatea școlilor din România urmează să se redeschidă pe 8 februarie, odată cu începerea noului semestru, a anunțat, joi, președintele Klaus Iohannis, care a precizat că o decizie definitivă va fi anunțată pe 2 februarie. Pe măsură ce creșterea numărului de cazuri COVID-19 continuă în întreaga Europă, guvernele aplică, extind sau examinează noi măsuri în efortul de limitare a răspândirii virusului, o decizie cheie pentru lideri fiind dacă este sau nu sigură revenirea elevilor și a profesorilor în sălile de clasă.

Cercetările cu privire la legătura dintre copii și răspândirea coronavirusului sunt încă în curs, dar un număr tot mai mare de dovezi sugerează că acei copii care frecventează școala joacă un rol important în transmiterea comunitară a virusului. Agenția pentru sănătate a Națiunilor Unite avertizează că închiderea școlilor are un impact negativ clar asupra sănătății copiilor.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă factorii de decizie să fie ghidați de o abordare bazată pe riscuri pentru a maximiza beneficiile pentru populație. În același timp Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) susține că școlile nu vor fi un factor de răspândire doar dacă se respectă cu strictețe măsurile de prevenție a răspândirii virusului.

România redeschide școlile. Ce decizii au luat celelalte ţări din Europa?

Pandemia de COVID-19 a transformat viața socială și profesională a milioane de adulți europeni în 2020. Și copiii au suferit foarte mult în lunile de carantină revenind la un oarecare sentiment de normalitate atunci când școlile din majoritatea țărilor au s-au redeschis în vară și în toamnă.

ADVERTISEMENT

Însă pe măsură ce creșterea numărului de cazuri COVID-19 continuă în întreaga Europă, guvernele iau noi măsuri dure pentru a preveni răspândirea virusului, măsuri printre care se numără amânarea redeschiderii sau închiderea școlilor.

ROMÂNIA

Părinții și elevii din România au primit, joi, o veste care pe unii îi va bucura. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că majoritatea instituțiilor de învățământ se redeschid odată cu începerea celui de-al doilea semestru din anul școlar 2020 – 2021.

ADVERTISEMENT

Mai exact, grădinițele și școlile urmează a fi redeschise din data de 8 februarie 2021, decizia finala urmând a fi comunicată pe 2 februarie.

Asta înseamnă că, dacă pandemia de COVID-19 evoluează la fel ca în ultimele două săptămâni sunt șanse mari ca majoritatea copiilor să revină la învățământul față în față. Totul va depinde în continuare pe scenarii, în funcție de rata de infectare.

ADVERTISEMENT

REGATUL UNIT

Școlile din toată Anglia sunt închise elevilor până la mijlocul lunii februarie. În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, școlile au întârziat, de asemenea, redeschiderea.

Colegiile și universitățile au trecut la învățarea la distanță până la jumătatea lunii februarie, cu excepția cursurilor pentru viitorii lucrători critici, care includ medicina și știința veterinară. Creșele și alte instituții din primii ani vor rămâne deschise.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat într-o adresă televizată că a înțeles „neplăcerile și suferința” pe care le-au cauzat părinților această situație. El a adăugat, de asemenea, că va exista un sprijin suplimentar pentru a se asigura că elevii care au dreptul la mese școlare gratuite le primesc în timp ce școlile erau închise, pe lângă distribuirea dispozitivelor electronice pentru a sprijini învățarea la distanță.

FRANŢA

Franța se află sub o restricție de circulație la nivel național, în vigoare între orele 20:00 și 06:00, de la jumătatea lunii decembrie. Aceasta a fost ridicată doar pentru Ajunul Crăciunului și va continua până pe 20 ianuarie. Deși creșele și școlile au rămas deschise, a fost obligatoriu ca toți copiii cu vârsta de șase ani și peste să poarte mască de protecție în clasă începând de la sfârșitul lunii octombrie.

GERMANIA

Un nou lockdown la nivel național a fost introdus în Germania pe 16 decembrie. Acesta va dura până la sfârșitul lunii ianuarie, a confirmat cancelarul Angela Merkel. Carantina trebuia să se încheie inițial pe 10 ianuarie, dar a fost extinsă pentru a ajuta la rezolvarea unui număr tot mai mare de infecții, spitalizări și decese legate de coronavirus în întreaga țară.

Înainte de închiderea școlilor, unele state germane introduseseră obligativitatea măștii de protecție obligatorii, în vreme ce altele recomandau purtarea ei doar în afara clasei.

GRECIA

Grecia este în lockdown la nivel național din 7 noiembrie luptând cu al doilea val al pandemiei. Restricțiile de circulație sunt în vigoare între orele 21:00 și 05:00.

Creșele, școlile primare și secundare rămân închise. Clasele 7-12 trebuie să înceapă învățarea la distanță pe 8 ianuarie până la o notificare ulterioară. Elevii din grădiniță și din învățământul primar s.au întors în clasă pe 11 ianuarie.

Oficialii ministerului educației au declarat că intenționează să reducă sarcina curriculară pe care elevii de clasa a 12-a vor fi evaluați la examenele de final de an la nivel național. De asemenea, va fi introdusă o platformă online prin care profesorii pot aplica pentru teste gratuite de coronavirus.

Protocoalele de siguranță includ purtarea măștilor în interior și în aer liber (măștile sunt opționale pentru elevii de la grădiniță), o ventilație bună și un sistem de ore eșalonate pentru a reduce congestia, pe măsură ce părinții își iau copiii de la școală.

SPANIA

Școlile din Spania rămân deschise, în timp ce restricțiile de circulație la nivel național între orele 23:00 și 06:00 vor rămâne în vigoare până la începutul lunii mai 2021.

Este obligatoriu ca toate persoanele în vârstă de șase ani sau peste să poarte masca de protecție în transportul public și spațiile interioare din toată țara și este obligatoriu în aer liber în mai multe regiuni.

OLANDA

Olanda se află sub imperiul celei de-a doua carantine stricte de cel puțin cinci săptămâni de la mijlocul lunii decembrie. Școlile vor rămâne închise până pe 18 ianuarie.

Înainte de închiderea școlilor, guvernul a dat sfaturi „urgente” școlilor secundare pentru ca profesorii și elevii să poarte măști atunci când se află în afara clasei. Decizia de a face măștile obligatorii a fost lăsată pe seama autorităților școlii.

SUEDIA

Guvernul suedez a anunțat pe 5 decembrie decizia sa de a închide școlile gimnaziale superioare, care predau elevi cu vârsta de 16 ani și peste.

Miscarea a fost o premieră pentru țara scandinavă, deoarece a menținut școlile deschise atunci când pandemia a început pentru prima dată în martie 2020.

Studenții cu vârsta peste 16 ani au trecut la lecții online, însă în regiunea Stockholm, această măsură include studenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani.

Suedia nu a cerut populației sale, inclusiv copiilor școlari, să poarte măști.

ITALIA

Cel puțin un sfert dintre elevii de liceu din Italia vor continua să studieze online, aproximativ 50 până la 75% putând reveni la sălile de clasă pe 7 ianuarie.

Liceele din întreaga țară au trebuit să treacă la învățarea online sub noile restricții COVID-19, care au fost aplicate pe 5 noiembrie.

Elevii sunt obligați să poarte măști atunci când nu sunt în bancă, li se permite să le scoată atunci când fac sport sau mănâncă.

UNGARIA

În Ungaria, toate învățământul gimnazial și universitar a fost mutat online, grădinițele și școlile primare rămânând deschise.

Închiderea școlilor, al treilea factor ca importanță în reducerea răspândirii virusului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich a stabilit că decizia Elveției de a închide școlile în martie anul trecut a fost responsabilă pentru reducerea mobilității cu 21,6%, contribuind ca atare la reducerea răspândirii virusului.

Studiul, publicat duminică, a constatat că închiderea școlilor ocupă locul al treilea în reducerea mobilității la nivel național – și, prin urmare, în reducerea transmiterii COVID-19.

Interzicerea adunărilor de peste cinci persoane s-a dovedit a fi cel mai eficient instrument, reducând mobilitatea cu aproximativ un sfert, în timp ce închiderea restaurantelor, barurilor și magazinelor neesențiale a făcut ca oamenii să reducă numărul total de călătorii cu 22,3%.

Studiul a estimat că o reducere de 1% a mobilității umane a dus la o reducere de la 0,88% la 1,11% a cazurilor de COVID raportate zilnic, subliniind eficacitatea închiderii școlilor pentru a încetini răspândirea virusului.

Acesta a analizat datele de telecomunicații constând în 1,5 miliarde de călătorii efectuate de rezidenții elvețieni în perioada 10 februarie – 26 aprilie.

„Studiile efectuate în sute de țări din întreaga lume au arătat în mod constant că închiderea școlilor este asociată cu o reducere a ratei R și deschiderile cu o creștere”, a declarat pentru CNBC dr. Deepti Gurdasani, epidemiolog clinic la Universitatea Queen Mary din Londra.

Rata „R”, sau rata de reproducere, se referă la numărul mediu de infecții COVID secundare produse de o singură persoană infectată.

Care este riscul pentru tineri?

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a precizat că, în cazul în care a avut loc o anchetă epidemiologică, transmiterea COVID în școli a reprezentat o minoritate din toate cazurile COVID într-o anumită țară.

Agenția UE subliniază că majoritatea copiilor nu dezvoltă simptome atunci când sunt infectați cu noul coronavirus și, dacă simptomele se dezvoltă, tind să fie o formă foarte ușoară a bolii.

Dar asta nu înseamnă că nu au fost raportate cazuri critice la copii. OMS spune că 8,5% din cazurile critice raportate sunt la copiii cu vârsta sub 18 ani. Și, ca și în cazul adulților, condițiile medicale preexistente au fost sugerate ca un factor pentru rezultatele severe ale bolii și admiterea la terapie intensivă.

Ce recomandă ECDC?

„Dacă sunt implementate măsuri adecvate în școli pentru a reduce posibilitatea răspândirii virusului, este puțin probabil ca setările școlare să joace un rol substanțial în transmiterea acestora”, spune ECDC pe site-ul său web. „Mai mult, școlile sunt o parte esențială a societății și a vieții copiilor.”

Agenția europeană de sănătate a adăugat: „Închiderea pe scară largă a școlilor ar trebui privită ca o ultimă soluție și luată în considerare numai după ce au fost puse în aplicare alte măsuri în cadrul comunității pentru a limita răspândirea bolii”.

La sfârșitul lunii trecute, o revizuire efectuată de ECDC a constatat că redeschiderea școlilor la mijlocul lunii august nu pare să fi fost forța motrice a creșterii în cazurile observate în multe state ale UE în toamnă.

Studii suplimentare pentru a înțelege riscul de infecție la copii și pentru a evalua transmiterea grupei de vârstă sunt în curs.

ADVERTISEMENT