Fotbal intern

România și Germania, din nou față în față! Nemții, amintiri de coșmar de la meciul de pe Giulești. Video

08.12.2020 | 09:41
Romania si Germania din nou fata in fata Nemtii amintiri de cosmar de la meciul de pe Giulesti Video
ADVERTISEMENT

România se va afla din nou fața în față cu Germania, în grupa de calificare pentru Cupa Mondială din 2022, ce va avea loc în Qatar. Nemții au amintiri de coșmar de la meciul din 2004, desfășurat pe Giulești, o partidă în care naționala antrenată pe atunci de Anghel Iordănescu s-a impus cu 5-1.

La tragerea la sorți, echipa națională a României a fost repartizată în grupa J de calificare, alături de Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia și Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

Tricolorii sunt la a 6-a încercare de a se califica la un turneu final mondial. Ultima dată au participat la Cupa Mondială din 1998, iar din acel moment au trecut 22 de ani și 5 turnee ratate: 2002, 2006, 2010, 2014 și 2018.

România și Germania, din nou față în față! Nemții, amintiri de coșmar de la meciul de pe Giulești

Nemții au amintiri neplăcute de la confruntarea cu România desfășurată în 2004, pe stadionul Giulești. „Tricolorii”, aflați pe atunci sub comanda tehnică a lui Anghel Iordănescu, le-au administrat adversarilor o înfrângere extrem de dură. Scorul la final a fost de 5-1 pentru România, o victorie care oferea mari speranțe pentru o eventală calificare la Cupa Mondială din 2006. “Generalul” a aliniat la startul partidei un sistem de joc 4-4-2, format din Lobonț – Stoican, Chivu, Iencsi, Raț – Fl. Petre, Rădoi, Pleșan, Dică – Dănciulescu, Ganea. Au mai jucat: Ghionea, Neaga, Caramarin, Ov. Petre, Contra, M. Niculae.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi, actualul selecționer, ancora liniile echipei, în timp ce Stoican, Raț si Florentin Petre depuneau un efort considerabil pe ambele faze. Echipa s-a legat pe teren, iar germanii sufereau cea mai grea înfrîngere în deplasare în fața „tricolorilor”, la egalitate cu performanţa Ungariei, care-i administrase un 5-1 la Budapesta într-un amical din 1939. Rudi Voller era la cârma naționalei germane și alinia la start un 3-5-2 compus din Kahn – Friedrich, Ramelow, Jeremies – Frings, Schneider, Ernst, Hamann, Lahm – Bobic, Kuranyi. Au mai jucat: Hildebrand, Freier, Neuville, Kehl.

România a făcut un meci memorabil, din nou sub comanda lui Anghel Iordanescu. Tehnicianul român se confrunta cu probleme de lot înaintea partidei, Pancu si Mutu fiind indisponibili, iar Chivu s-a accidentat în minutul 35. Forțat de imprejurări, Iordănescu a dat credit jucătorilor care evoluau în campionatul intern, linia mediană fiind alcătuită din fotbaliști legitimați la echipe de club din prima ligă națională.

ADVERTISEMENT

Filmul partidei memorabile de pe Giulești

  • Minutul 21, 1-0: Mihăiță Pleșan a plecat de la mijlocul terenului intr-o cursă solitară, a depășit  fundașii adverși, iar din interiorul careului mare, a șutat in vinclu.
  • Minutul 23, 2-0: Răzvan Raț a accelerat în flancul stâng și l-a executat pe Kahn cu o „scărita“ superbă.
  • Minutul 36, 3-0: Florentin Petre a depășit în serie câțiva adversari, a centrat de pe dreapta și Ionel Dănciulescu a reluat sub transversală.
  • Minutul 43, 4-0: Flavius Stoican a centrat de pe dreapta, iar Ionel Dănciulescu, liber la șase metri, l-a invins pe Kahn.
  • Minutul 84, 5-0: Adrian Neaga a pătruns în careu, a pasat în partea stângă, iar Gabriel Caramarin, venit lansat, a șutat imparabil.
  • Minutul 88, 5-1:  Philipp Lahm a trimis un șut puternic spre poarta „tricolorilor”, de la opt metri, iar mingea, deviată de Flavius Stoican, l-a păcălit pe Bogdan Lobonț.

Rudi Voller, după victoria României: “Mă simt umilit, am fost amatori”

Naționala Germaniei nu a avut toți jucătorii valizi pentru meciul cu România. Fundasul Worns, mijlocașul Rahn si atacantul Klose nu au făcut deplasarea cu lotul la București. Chiar cu puțin timp înaintea fluierului de start de pe Giulești, Rudi Voller a mai primit trei vești proaste. Michael Ballack, vedeta germanilor, a fost declarat indisponibil de către medici din cauza unei întinderi musculare, Nowotny s-a accidentat la incălzire, iar portarul Jens Lehmann a acuzat dureri de spate.

ADVERTISEMENT

Tehnicianul nemților se declara umilit la finalul partidei și promitea să numai folosească vreodată același prim unsprezece utilizat pe Giulești: “Mă simt umilit. Nu voi mai folosi acest prim unsprezece. Am fost amatori şi am plătit. Trebuie să ne cerem scuze tuturor”. Era pentru prima oară când legendarul Franz Beckenbauer îi lăuda pe „tricolori” si nu o făcea doar pentru acel meci, ci mai degrabă pentru întreaga perioadă în care Generația de Aur a strălucit, fostul mare jucător și antrenor declarând: “Aveți o superechipă. Sunteți Italia din sud-estul Europei”.

Atacantul României, Ionel Dănciulescu, se declara extrem de entuziasmat după victoria cu nemții: “Nu am crezut niciodată că voi putea să îi dau două goluri lui Kahn. A fost incredibil”. Deși tricolorii învingeau în stil mare Germania, ratau calificarea la turneul final al Cupei Mondiale din 2006, după ce se clasau pe locul al treilea în grupa de calificare, în spatele Olandei și Cehiei.

ADVERTISEMENT