News

„România și Grecia trebuie conectate, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen”. Mesajul lui Marcel Ciolacu după întâlnirea cu omologul elen Kyriakos Mitsotakis

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, după întrevederea cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis. „România și Grecia trebuie conectate, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen”
07.03.2024 | 11:24
Romania si Grecia trebuie conectate inclusiv prin aderarea la spatiul Schengen Mesajul lui Marcel Ciolacu dupa intalnirea cu omologul elen Kyriakos Mitsotakis
Marcel Ciolacu, alături de premierul elen Kyriakos Mitsotakis / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu omologul său elen, Kyriakos Mitsotakis care participă la Congresul PPE de la București, subliniind că România și Grecia trebuie să-și consolideze relațiile și potențialul regiunii, mai ales prin spațiul Schengen.

Proiecte comune: energie, transport, digital

„România și Grecia au o legătură specială și pot juca împreună un rol cheie la nivel regional. Am fost bucuros să îl reîntâlnesc pe premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la București și să discutăm despre proiectele comune în domeniul energiei, transporturilor sau digitalului”, a postat premierul Marcel Ciolacu pe contul Facebook.

ADVERTISEMENT

„România și Grecia trebuie conectate, inclusiv prin Schengen”

Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, participă la Congresul PPE de la București. „România și Grecia trebuie conectate, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen, pentru a folosi pe deplin potențialul regiunii noastre”, a mai scris Ciolacu.

La rândul lui, președintele Klaus Iohannis a declarat joi că a avut discuții constructive cu premierul elen în domeniul cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul securității energetice a UE.

ADVERTISEMENT

„Am avut discuţii foarte bune cu Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, despre cooperarea foarte strânsă dintre ţările noastre, despre relaţiile economice, precum şi despre aspecte ale securităţii globale, ca parteneri NATO”, a spus Klaus Iohannis.

Blocajul austriac, învins la București

Popularii europeni, care aleg candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, au votat, miercuri, manifestul în care se cere aderarea cât mai repede posibil a României la spațiul Schengen. Delegația austriacă a Partidului Popular nu a votat împotrivă.

ADVERTISEMENT

„Avem nevoie de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”, se arată în manifestul PPE, scrie Agerpres.

„Trebuie să reparăm spaţiul Schengen, care este în prezent disfuncţional, în special prin consolidarea în continuare a protecţiei frontierelor externe ale UE şi prin prevenirea migraţiei ilegale către Europa, pentru a avea un spaţiu Schengen sigur şi complet, fără controale la frontierele interne”, se arată în document.

ADVERTISEMENT