News

România, sub cod portocaliu de ploi și vijelii. Care sunt județele afectate

ANM a emis avertizări pentru mai mult de o jumătate din țară. Sunt așteptate ploi, furtuni și chiar unele fenomene extreme.
06.08.2023 | 10:48
Romania sub cod portocaliu de ploi si vijelii Care sunt judetele afectate
În următoarele 24 de ore sunt așteptate ploi și furtuni, pe o suprafața extinsă a țării / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de vijelii puternice, averse torențiale, grindină și descărcări electrice.

Cod portocaliu de ploi și vijelii în jumătatea estică a țării

Avertizarea Cod portocaliu este valabilă de duminică, 6 august, ora 10:00, până luni, 7 august, ora 06:00.

ADVERTISEMENT

Regiunile afectate sunt Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, acolo unde se va manifesta instabilitate atmosferică accentuată, în acest interval.

Avertizare Cod Galben de precipitații în mai multe județe

Tot duminică a intrat în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru mai multe județe ale țării.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi în unele zone ale judeţelor Vâlcea, Ialomiţa şi Călăraşi – zone în care se va manifesta instabilitate atmosferică.

Avertizarea Cod galben este valabilă de duminică, ora 10:00, până luni, ora 06:00.

Vor fi intensificări de scurtă durată ale vântului, averse, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp, prin acumulare și nu vor depăși 30-40 l/mp, izolat.

ADVERTISEMENT

Temperaturile rămân ridicate, iar canicula își face simțită prezența

Un alt Cod galben, de caniculă și disconfort termic, a fost emis de ANM în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi în unele zone ale judeţelor Bacău, Vrancea, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.

Aici, se așteaptă temperaturi ridicate, între 33 și 36 de grade, iar local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

La București, vremea se mai răcorește, dar sunt șanse mici de ploaie

Se remarcă o mișcare a frontului atmosferic, față de ziua de sâmbătă, atunci județele afectate de vreme severă au fost cele din vestul țării.

La București, maximele nu vor depăși 29 de grade, iar cerul va fi predominant acoperit. Totuși, sunt șanse destul de mici ca în următoarele ore să se înregistreze precipitații.

ADVERTISEMENT