Sport

România, amintiri frumoase de la precedentul meci jucat la Lucerna. „Tricolorii” le-au stricat sărbătoarea elvețienilor

Elveția are amintiri de coșmar cu România la primul meci disputat pe stadionul din Lucerna. În urmă cu 11 ani, „tricolorii” antrenați de Victor Pițurcă obțineau victoria.
18.06.2023 | 11:23
Romania amintiri frumoase de la precedentul meci jucat la Lucerna Tricolorii leau stricat sarbatoarea elvetienilor
Elveția a pierdut primul meci la Lucerna împotriva României. Foto: Digi Sport.
ADVERTISEMENT

Elveția și România își dau prima întâlnire din grupa I a preliminariilor Euro 2024, luni, 19 iunie, de la ora 21:45. „Tricolorii” pregătiți de Edi Iordănescu joacă împotriva liderului la Lucerna. În 2012, naționala pregătită la acea vreme de Victor Pițurcă obținea victoria într-un meci amical.

Elveția, amintiri de coșmar cu România la Lucerna. „Tricolorii” au câștigat la inaugurarea stadionului

Elveția și România au un istoric bogat una împotriva celeilalte. Cele două naționale s-au întâlnit nu mai puțin de 12 ori de-a lungul timpului. Ultima dispută a avut loc în 2016, în grupele Campionatului European, când scorul s-a terminat la egalitate 1-1.

ADVERTISEMENT

În 2012, Elveția a jucat contra României primul meci pe „Swissporarena” din Lucerna. Stadionul a fost ridicat în iulie 2011, iar la inaugurare, naționala din „Țara Cantoanelor” a avut-o adversară chiar pe România în luna mai 2012. Selecționata României, pregătită de Victor Pițurcă, s-a impus cu 1-0 după golul marcat de debutantul Gicu Grozav.

Victoria României a fost cu atât mai entuziasmantă cu cât Elveția venea în meciul amical după cele cinci goluri marcate Germaniei. Situația Elveției arăta la fel și în urmă cu 11 ani. Majoritatea fotbaliștilor din lotul antrenat de Ottmar Hitzfeld jucau în campionatele tari ale Europei.

ADVERTISEMENT

Elveția: Sommer – Ziegler, Djourou, Senderos, Lichtsteiner – Barnetta, Stocker – Inler, Xhaka, Mehmedi – Derdiyok. Antrenor: Ottmar Hitzfeld. Rezerve: Benaglio – Wolfi, Von Bergen, Affolter, Fernandes, Winter, Emeghara, Morganella, Wiss.

România: Lobonț – Papp, Chiricheș, Găman, Raț – Tănase, Bourceanu, Florescu – Grozav, D. Niculae, Torje. Antrenor: Victor Pițurcă. Rezerve: Tătăruşanu, Râpă, Curelea, Latovlevici, Gardoş, Lung, Chipciu, Lazăr, Goian, Grigore, Alexe, Maxim.

ADVERTISEMENT

Gicu Grozav a adus victoria României la debut

Elveția a dominat ușor prima repriză a meciului cu România de la Lucerna, din urmă cu 11 ani, însă ocaziile au apărut treptat pentru naționala pregătită de Victor Pițurcă. Cel care a marcat golul victoriei a fost Gicu Grozav care se afla la prima apariție în tricoul naționalei României.

În minutul 57, Gabriel Torje a centrat perfect pentru Gicu Grozav, care a trimis în plasa porții lui Sommer cu o lovitură de cap. A fost cel mai frumos cadou posibil pentru jucătorul împrumutat de Standard Liege la „U” Cluj la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Elveția a atacat în valuri în a doua repriză și a creat o avalanșă de cornere la poarta apărată de Bogdan Lobonț. Primul succes al României în fața Elveției a venit în 1966, scor 4-2, în preliminariile Euro 1968. Ulterior, „tricolorii” au câștigat „dubla” din preliminariile Cupei Mondiale din 1970. În 1991, România câștiga cu 1-0 în preliminariile Euro 1992.

România și Elveția au terminat la egalitate în ultimul meci direct

România și Elveția s-au întâlnit ultima oară într-un meci oficial la Campionatul European din 2016 desfășurat în Franța. Cele două naționale făceau parte din grupa A alături de Franța și Albania. Turneul final găzduit în Hexagon a fost ultimul la care România a participat.

Naționala pregătită la acea vreme de Anghel Iordănescu, tatăl actualului selecționer al României, a remizat cu Elveția lui Vladimir Petkovic, scor 1-1. Bogdan Stancu marca pentru „tricolori” din penalty, iar Admir Mehmedi restabilea egalitatea în minutul 57.

România a încheiat pe ultimul loc în grupă cu punctul obținut în meciul cu Elveția. Câștigătoarea seriei a fost Franța, iar în optimi a mers și Elveția de pe locul 2. Albania a încheiat pe poziția a treia în urma victoriei cu România, scor 1-0.


  • 3,05 este cota EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „X2” la meciul Elveția – România

ADVERTISEMENT