News

România, țara cu cele mai mici prețuri la alimente din UE. Costurile la îmbrăcăminte și încălțăminte, mai aproape de media Uniunii

Datele publicate de Eurostat indică faptul că România a avut în 2022 cele mai mici prețuri la alimente din întreaga Uniunea Europeană.
20.01.2024 | 15:39
Romania tara cu cele mai mici preturi la alimente din UE Costurile la imbracaminte si incaltaminte mai aproape de media Uniunii
România are cele mai mici prețuri din UE la alimente/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Institutul european de statistică Eurostat a publicat datele privind paritatea puterii de cumpărare în țările membre aferente anului 2022, date ce indică faptul că România și Bulgaria sunt țările UE cu prețurile cele mai mici.

Este vorba de indicii nivelului prețurilor care arată câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii. În esență, care este cantitatea de bunuri și servicii care poate fi achiziționată cu 100 de euro, fără să fie stabilită o corelație cu nivelul câștigurilor populației din țara respectivă.

ADVERTISEMENT

La o medie valorică de 100 euro la nivelul european, Danemarca este cea mai scumpă țară a Uniunii Europene, fiind nevoie de 149 de euro pentru achiziționa bunurile și serviciile pe care europeanul mediu le cumpără cu 100 de euro. La polul opus, sunt România și Bulgaria, unde necesarul este de numai 59 de euro.

Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2022 în Bulgaria și România, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (39% sub media UE).

ADVERTISEMENT

În anul 2022, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media  UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE)”, se arată în comunicatul Institutului Național de Statistică în care sunt prezentate rezultatele studiului Eurostat.

ppc1-eurostat
România și Bulgaria sunt țările cu cele mai mic prețuri din UE

România are cele mai mici prețuri la alimente și băuturi non-alcoolice, de 72% din media UE, urmată de Polonia cu 73%. În ce privește băuturile alcoolice și tutunul, cele mai mici prețuri sunt în Bulgaria – 66%, Polonia – 73%, Ungaria – 78%, urmate de România, cu 83%.

ADVERTISEMENT

Disparitățile la nivel european în ce privește costurile pentru haine și încălțări sunt mai mici, astfel că prețurile din România sunt la 87% din media europeană, mai mari decât în Bulgaria – 80% și Ungaria – 83%. În schimb, diferențele de prețuri pentru întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili sunt mult mai mari. Costurile cele mai mici la acest capitol le au cetățenii din Bulgaria – 38%, Polonia – 39%, Croația – 46% și România – 51% din media europeană, cu mult sub prețurile din țări precum Irlanda – 195%, Danemarca – 194% sau Luxemburg – 188%.

Bulgaria și România au cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (71%). Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Transport” (70%), urmată de Polonia pentru grupa „Recreere și cultură” (62%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa servicii de cazare și restaurante (50%)”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

În ce privește indicele de volum al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor raportat la PPC (paritatea puterii de cumpărare), România se află la egalitate cu Ungaria, cu 76% din media UE, peste Croația și Letonia, ambele cu 73%, Slovacia – 71%, Grecia – 67% și Bulgaria 62%.

ADVERTISEMENT