News

Pericol la Roșia Montană, după ce un baraj s-a fisurat. Locuitorii refuză să fie evacuați. Poliţiştii şi jandarmii merg din casă în casă pentru a-i convinge. Update

Alertă de gradul zero la Roșia Montană, după apariția unei avarii la Barajul Lacul Piscicol Tăul Mare. Autoritățile sunt în alertă.
02.10.2022 | 19:34
Pericol la Rosia Montana dupa ce un baraj sa fisurat Locuitorii refuza sa fie evacuati Politistii si jandarmii merg din casa in casa pentru ai convinge Update
Roșia Montană este amenințată de o posibilă rupere a barajului. 300 de localnici au părăsit zona / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
02-10-2022
16:43

Locuitorii refuză să fie evacuați preventiv

Locuitorii aflați în proximitatea albiei pârăului Foieș au refuzat să fie evacuați preventiv de către autorități. Pompieri, polițiști și jandarmi merg din casă în casă pentru a le explica pericolul și pentru a-i convinge să-i însoțească într-o altă zonă sigură.

În conformitate cu ce a spus expertul care a verificat surparea care este la coronamentul barajului, da, există risc şi ar trebui să rămână evacuaţi până se evacuează apa cel puţin la cinci metri sub nivelul actual. Noi am emis mai multe mesaje Ro-Alert. S-a explicat populaţiei care e riscul dacă se întâmplă ceva brusc şi că nu vor putea să se evacueze la timp, nu vom putea să-i ajutăm, aşa că recomandarea este să se evacueze, să rămână unde sunt evacuaţi în următoarele două zile, până ajungem la nivelul pe care l-a recomandat expertul în baraje, ulterior se va vedea care este soluţia pe termen lung. Colegii de la pompieri, de la poliţie, de la jandarmi merg din casă în casă şi încearcă din nou să convingă oamenii că trebuie să se evacueze preventiv şi explică, dacă nu se evacuează, cum să se comporte dacă se dă un mesaj prin care se cere evacuarea imediată“, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru Antena 3.

02-10-2022
13:11

Autoritățile au trimis un mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană

Autoritățile din Alba au trimis un mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană în care aceștia sunt îndemnați să evacueze de urgență zona din cauza riscului de rupere al barajului Tăul Mare. 

Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foieş! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autorităţile prezente în localitatea Roşia Montană sau identificaţi un loc înalt în care să vă deplasaţi în cel mai scurt timp când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba“, este mesajul Ro-Alert trimis de autorități.

02-10-2022
10:49

ISU intervine cu a doua motopompă

ISU a transmis că, în cadrul intervenției din zona comunei Roșia Montantă, a fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite.

De asemenea, pompierii prezenți la fața locului iau în calcul operaționalizarea unei a treia motopompe, însă doar în măsura în care situația se stabilizează.

Roșia Montană ISU
ISU a intervenit cu a doua motopompă / Foto: IGSU

Acțiunea de evacuare a apei din zona în care au apărut fisuri se efectuează prograsiv, pentru a nu se inunda valea satului.

Măsură fără precedent a autorităților, la Roșia Montană. Populația civilă a fost îndemnată să părăsească preventiv zona, de frica unui dezastru. Mesajul a venit prin intermediul unei informări de tip RO-ALERT.

Autoritățile spun că nu există ”risc iminent” pentru populația din zonă

“Populația de pe raza localității Roșia Montana va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Taul Mare.

ADVERTISEMENT

Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă preventiv se impun masuri pentru evacuare. Autoritățile locale şi județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării.

Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, informează ISU Alba.

ADVERTISEMENT

300 de locuitori din Roșia Montană, evacuați

Sesizarea legată de existența unor fisuri în baraj a fost făcută la numărul de urgență 112 chiar de către primarul comunei Roșia Montană. Acesta a observat avaria la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, arată Antena 3.

Duminică dimineața, aproximativ 300 de persoane din Roșia Montană erau în curs de evacuare.

Mobilizare de forțe în zona barajului

În paralel, în zona barajului se acționează cu două autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate, două autospeciale 4X4 și un buldozer.

ADVERTISEMENT

Trei ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba au ajuns la fața locului, însoțiți de personal aparținând IPJ și IJJ, pentru menținerea ordinii publice și a altor măsuri specifice.

Autoritățile locale au convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană. De asemenea, Comitetul Județean de Urgență Alba a activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției.

ADVERTISEMENT

La ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul care avea tură liberă a fost rechemat la serviciu, pentru creșterea capacității de intervenție.

ADVERTISEMENT
Tags: