News

România va cumpăra submarine și elicoptere franceze. Ministrul Vasile Dîncu anunță că procesul a fost demarat

Într-un context geopolitic extrem de complicat, cu serioase amenințări pe flancul estic, România, prin vocea șefului MApN Vasile Dîncu, anunță că va cumpăra submarine și elicoptere franceze.
19.07.2022 | 11:27
Romania va cumpara submarine si elicoptere franceze Ministrul Vasile Dincu anunta ca procesul a fost demarat
România accelerează procesul de achiziție de submarine și elicoptere franceze. Anunțul ministrului Vasile Dîncu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luna trecută, în cadrul vizitei oficiale a lui Emmanuel Macron în țara noastră, România și Franța au semnat o scrisoare de intenție pentru înzestrarea forțelor militare române cu echipamente de ultimă generație.

România accelerează procesul de achiziție de submarine și elicoptere franceze. Anunțul ministrului Vasile Dîncu

Conform ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu, această înzestrare a Armatei Române va însemna și achiziționarea de submarine franceze din clasa Scorpene şi elicoptere militare produse de companiile franceze.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului de la București spune că, în acest sens, a fost deja semnată o scrisoare de intenție cu omologul său francez.

Mai mult, Dîncu dezvăluie că procesul privind aducerea noilor echipamente militare din Hexagon spre țara noastră a fost demarat deja în Parlament.

ADVERTISEMENT

”Am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect și am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene și elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenție făcută cu guvernul francez și noi vrem să implementăm acest proiect.

Am învăţat lecţiile referitor la ce se întâmplă acum în Ucraina şi de aceea vrem să vedem în perioada următoare dacă programarea iniţială din proiectul Armata 2040 privind înzestrarea, proiect ce a trecut în urmă cu doi ani de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, mai corespunde cerinţelor actuale sau nu”, a spus ministrul, citat de publicația Actualno.com.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șeful MApN a mai subliniat că în această perioadă lucrează la un proiect de lege care să prevadă termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare.

Vasile Dîncu spunea, în mai, că România ar putea produce submarine

În această primăvară, același Vasile Dîncu spunea că marina militară trebuie să-și întărească prezența în Marea Neagră, ca urmare a situației din regiune.

ADVERTISEMENT

Încă de atunci, oficialul dezvăluia că țara noastră urmează să achiziționeze astfel de nave de luptă. Dîncu mai preciza că, pe viitor, țara noastră ar putea să producă submarine.

ADVERTISEMENT