Sport

România va organiza Euro 2026 la handbal feminin alături de alte 4 țări! În ce orașe se va juca în țara noastră. Update exclusiv

România va organiza Euro 2026 la handbal feminin alături de Cehia, Polonia, Slovacia și Turcia. În țara noastră se va juca în 2 orașe.
08.03.2024 | 12:08
Romania va organiza Euro 2026 la handbal feminin alaturi de alte 4 tari In ce orase se va juca in tara noastra Update exclusiv
Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal a decis ca turneul final al Campionatului European din 2026 să fie găzduit de România, Cehia, Polonia, Slovacia și Turcia. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
08-03-2024
10:17

România, gazdă pentru Euro 2026 de handbal feminin

Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal a decis să aloce organizarea Campionatului European de handbal feminin din 2026 Cehiei, Poloniei, României, Slovaciei și Turciei, într-o mișcare menită să ducă handbalul feminin de top pe cât mai multe piețe europene posibil.

După încheierea procesului de depunere a candidaturilor, cu termenul de 25 octombrie 2023, EHF a primit ofertele Turciei, precum și ofertele comune ale Cehiei/Poloniei și României/Slovaciei.

În lunile care au urmat, au avut loc evaluări ale diferitelor oferte, analize ale situației TV și posibilelor audiențe, consultări cu federațiile interesate de găzduirea campionatului, precum și vizite inițiale la fața locului.

Cu informațiile disponibile, a fost făcută o mișcare comună, evidențiind avantajele fiecărei oferte și posibilitatea de a promova și mai mult handbalul în cele cinci țări, iar federațiile au fost de acord să organizeze împreună Campionatul European EHF Euro 2026 la handbal feminin, decizie care a fost confirmată joi, 7 martie, de Comitetul Executiv.

Campionatul European EHF EURO 2026 este programat pentru perioada 3-20 decembrie 2026. Va fi cel de-al doilea Campionat European de handbal feminin la care vor participa 24 de echipe.

Runda preliminară se va desfășura cu câte o grupă în fiecare dintre următoarele orașe: Oradea, Cluj Napoca, Antalya, Brno, Katowice și Bratislava. Grupele principale vor evolua la Cluj Napoca și Katowice.

Orașul polonez Katowice, care a fost deja gazdă în cadrul EHF EURO 2016 la handbal masculin, precum și la Campionatul Mondial IHF de handbal masculin din 2023, va primi echipele din weekendul final.

Sălile alese includ, printre altele, Spodek Arena din Katowice, cu o capacitate de 11.000 de spectatori, precum și BT Arena din Cluj Napoca, având o capacitate de 10.000 de locuri.

EHF EXEC a primit vara trecută mandatul de re-alocare a Campionatului European EHF EURO 2026 de handbal feminin, întrucât găzduirea acestuia în Rusia, organizatorul inițial al campionatului, nu este posibilă.

Odată luată decizia, cele mai bune echipe naționale de handbal feminin vor ajunge în unsprezece piețe europene în următorii ani. Campionatul European EHF EURO 2024 (28 noiembrie – 15 decembrie) se joacă în Austria, Ungaria și Elveția, iar Campionatul European EHF EURO 2028 în Norvegia, Danemarca și Suedia.

14-10-2023
11:19

România va organiza Euro 2026 la handbal feminin!

România va găzdui Campionatul European de handbal feminin care va avea loc în 2026. Va fi pentru prima oară după 26 de ani când țara noastră va fi gazda unui campionat european. 

Din informațiile FANATIK, cele patru orașe gazdă sunt București, Pitești, Cluj-Napoca și Bistrița. Final-Four-ul și, implicit, marea finală, vor avea loc la Cluj-Napoca. Sala Polivalentă din Cluj are 10.000 de locuri.

Turneul final continental de peste 3 ani va fi găzduit de România în colaborare cu Slovacia. 

România este unul dintre numele uriaşe din handbal. Au trecut cinci ani de la ultimul rezultat important al “tricolorelor”, dar în continuare naţionala feminină este singura care se califică constant la turneele finle mondiale şi europene.

România organizează Campionatul European de handbal feminin?! Constantin Din: “Avem un acord verbal din partea Guvernului”

În 2026, România are mari şanse să găzduiască turneul final al Campionatului European de handbal feminin. După succesul organizării Euro U19 în acest an, ţara noastră se pregăteşte să găzduiască turneul de senioare, după mai bine de un sfert de secol.

ADVERTISEMENT

FANATIK a vorbit cu preşedintele FRH, Constantin Din, care a declarat că România este gata să găzduiască Euro 2026, iar în acest sens există şi un acord verbal al Guvernului, dar încă sunt multe lucruri de pus la punct:

“Pot să vă spun că sunt şanse bune de a găzdui Campionatul European din 2026. Dar până acolo, trebuie să avem mai multe documente semnate. Noi avem un acord verbal din partea Guvernului, dar acesta va trebui parafat.

ADVERTISEMENT

Cu cei de la EHF am discutat ideea din urmă cu câţiva ani, când s-a decis ca Euro U-19 să fie disputat în ţara noastră. Încă nu este nimic oficial, dar dacă lucrurile merg bine, am putea găzdui turneul final de senioare. 

Dar, vă repet. Mai este cale lungă până să oficializăm organizarea. Trebuie semnate mai multe documente, de la Guvern, de la minister”, a declarat Constantin Din, preşedintele FRH, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Clujul ar urma să organizeze finala Euro!

În ceea ce priveşte infrastructura, oficialul FRH a declarat că România este pregătită. Fazele finale ale competiţiei ar trebui să se dispute la pe în Sala Polivalentă din Cluj, care are o capacitate care se apropie de 10.000 de locuri:

“La nivel de infrastructură stăm bine. Până la urmă, avem nevoie de trei săli care să găzduiască două grupe, că vor fi şase în total. Iar din acest punct de vedere soluţii există. Inclusiv Bucureştiul este o soluţie, pentru că se va renova Polivalenta.

ADVERTISEMENT

Mai sunt Piteşti, Cluj, Oradea. Stăm bine la acest capitol. Fazele finale ar urma să fie disputate la Cluj. Dar, de asta v-am zis că mai durează pentru că trebuie să avem acorduri de la autorităţile locale.

Dacă, prin absurd, Clujul nu vrea să organizeze, cade totul. Nu cred că va fi cazul, dar mai este mult până departe”, a spus Constantin Din pentru FANATIK.

Ultima dată când România a fost gazda Euro a fost în anul 2000, atunci când “tricolorele” au încheiat pe locul patru. După 26 de ani, ţara noastră este gata să găzuiască un nou turneu de senioare, informaţie publicată şi de Prosport.

  • 23 de ani au trecut de la ultimul turneu final găzduit de România
  • 10.000 de locuri are Sala Polivalentă din Cluj
ADVERTISEMENT