Fotbal intern

România, victima arbitrilor! Golul fantomă de la EURO 1996 și „călăii” Meier/Michel. Video

10.10.2020 | 12:01
Romania victima arbitrilor Golul fantoma de la EURO 1996 si calaii MeierMichel Video
Romania, victima arbitrilor! Golul fantomă de la EURO 1996 si ''călăii'' Maier/Michel
ADVERTISEMENT

Naționala României a făcut un joc foarte slab în Islanda, dar putea egala pe final, după ce același Sigurdsson a lovit mingea cu cotul în careu, dar, inexplicabil, centralul Skomina nu a consultat VAR-ul și nici nu a fost informat de arbitrii VAR.

Povestea s-a repetat și în meciul naționalei de tineret cu Ucraina, când gazdele au primit un penalty inexistent, la o fază la care jucătorul lui Mircea Lucescu de la Dinamo Kiev, Tsitaishvili, a simulat și a căzut într-un duel cu Marin, care a primit și cartonaș galben, deși ar fi trebui să fie invers!

ADVERTISEMENT

FANATIK și-a adus aminte de momentele cele mai dificile în care naționala României a fost îngropată de ”cavalerii în negru”, cum au fost meciurile cu Danemarca și Norvegia, următorul nostru adversar, dar și meciul de la Campionatul European din 1996, cu Bulgaria.

Lubos Michel, călăul României în meciul de la Oslo cu Norvegia

Iunie 2003, o vară de tristă amintire la Oslo, unde România încheia la egalitate cu Norvegia, scor 1-1, în preliminariile Campionatului European din 2004.

ADVERTISEMENT

Atunci, la scorul de 1-0 pentru noi, Michel a acordat un penalty pentru nordici, pentru un presupus henţ al lui Chivu, deşi cel care a atins mingea cu mâna a fost John Carew, atacantul Norvegiei!

Alături de Urs Meier, slovacul Lobos Michel rămâne unul dinte călăii echipe naționale, care ne-a interzis calificarea la EURO, chiar dacă la 6 ani după acest meci, și-a cerut scuze suporterilor români: ,,Sigur că îmi amintesc acel meci. Cer iertare tuturor românilor pentru acea decizie, a fost cea mai mare greşeală a mea în fotbal. Am încercat apoi să uit acea partidă, dar pur şi simplu nu am putut!”, a spus spăşit slovacul.

ADVERTISEMENT

Urs Meier, persona non grata în România după hoția de la Copenhaga

Câteva luni luni mai târziu, a venit rândul lui Urs Meier să ne oprească în drumul spre Campionatul European, de această dată în deplasare de la Copenhaga, după care centralul avea să devină inamicul numărul unu al unei întregi națiuni.

Danezii au deschis scorul după un penalty inventat de Meier, dar Mutu şi Pancu au întors scorul după pauză. În final de meci, Bratu, Mutu şi Cernat au ratat ocazii incredibile.

ADVERTISEMENT

Danezii au egalat în minutul 90+5 prin Laursen, după ce Urs Meier a acordat un penalty inexistent şi a prelungit jocul exagerat de mult. Arbitrul chiar a povestit în cartea sa, că s-a temut pentru viața sa după acel meci: ,,Cu adevărat teamă mi-a fost în afara terenului, şi în special după două meciuri. Prima dată s-a întâmplat după partida Danemarca-România. A doua oară s-a întâmplat după sfertul de finală Anglia-Portugalia de la Europenele din 2004”.

Mărturia incredibilă a lui Urs Meier

,,Evenimentele care au urmat meciului din Danemarca au semănat cu o adevărată revoltă îndreptată mai ales împotriva mea. Motivul: românii s-au simţit nedreptăţiţi. Ambasada Elveţiei de la Bucureşti a fost asaltată de peste 5.000 de oameni care erau furioşi pe mine.

Am fost bombardat cu e-mailuri pline de ameninţări dintre cele mai dure. Reacţia lor a depăşit cu mult supărarea normală a unor iubitori de fotbal. Şi ar fi fost de ajuns ca unul dintre ei să-şi pună ameninţările în practică.

Au urmat ameninţări cu moartea. A fost o perioadă delicată, iar eu nu am avut nicio reacţie la început. Nu ştiam dacă furia şi ameninţările suporterilor români vor lua forme concrete”, povestește Urs Meier în cartea sa “Du bist die entscheidung”, în traducere “Tu decizi”.

Unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria echipei naționale, furat în meciul cu Bulgaria

Un episod la fel de dureros, pe care Dorinel Munteanu nu îl va uita niciodată, este meciul dintre România și Bulgaria de la Campionatul European din 1996.

Este singurul EURO la care Generația de Aur nu a reușit să treacă de faza grupelor și o victorie cu care bulgarii se laudă și în ziua de azi, deși România a avut un gol valabil neacordat de brigada condusă de danezul Peter Mikkelsen.

Dorinel Munteanu nu a uitat niciodată acel șut care putea să intre în palmaresul naționalei, drept unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie: ,,Simți frustrare din cauză că ți s-a anulat un gol valabil, dar mai ales la finalul partidei am simțit o mare dezamăgire pentru că am pierdut la limită și nu s-ar fi întâmplat așa ceva dacă nu mi s-ar fi anulat acel gol”, povestea Dorinel Munteanu la ani distanță de la acel gol.

Dorinel Munteanu marca un gol perfect valabil, după un șut care a catapultat balonul în bara transversală, iar mingea a căzut în interiorul porții la peste 30 de centimetri de linie, după care a ieșit din cadrul porții. În ciuda protestelor tricolorilor, scorul a rămas 1-0 pentru Bulgaria. Puteți urmări reușita lui Dorinel la minutul 5:40 al video-ului de mai jos.

Alte meciuri ale naționalei în care am fost dezavantajați clar de arbitri

În 2016, centralul portughez Jorge Sousa refuza două penalty-uri clare, în meciul din preliminariile Campionatul Mondial din Rusia. Dragoș Grigore a fost lovit în careu cu cotul în figură și a ajuns la spital cu fractură de piramidă nazală, iar arbitrul nu a fluierat nimic.

Ba mai mult, a mai refuzat un penalty evident naționalei, după ce Chipciu a fost placat ca la rugby în careu și a trebuit să fie înlocuit datorită unei accidentări, iar meciul se termina la egalitate, 0-0.

Și exemplele nu se opresc aici! În 2012, cu Răzvan Lucescu pe bancă, tricolorii erau foarte aproape să obțină un punct la Istanbul, când arbitrul partidei, Mazici, a acordat un penalty inexistent Turciei, cu 7 minute înainte de final. România s-a prăbușit, și Arda Turan a majorat scorul în prelungiri.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,87 este cota pentru „ambele marchează” la meciul Norvegia-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT