News

Românii au 15 zile să se întoarcă din străinătate, în caz de război. MApN a publicat proiectul de lege

Românii din străinătate vor avea la dispoziție 15 zile să se întoarcă în țară, în cazul în care va fi instituită stare de război și de mobilizare, conform unui proiect de lege publicat de MApN în 5 iulie.
11.07.2022 | 22:58
Romanii au 15 zile sa se intoarca din strainatate in caz de razboi MApN a publicat proiectul de lege
Românii vor avea 15 zile la dispoziție pentru a pune mâna pe arme. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prin această nouă lege va fi reglementată recunoașterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au urmat armata în alte țări și va clarifica modalitatea prin care cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii își vor exercita dreptul și obligația constituțională de a apăra țara.

Românii au 15 zile să se întoarcă în țară, dacă e război

Așadar, conform ȘtirileProTV, în funcție de domiciliu, precum și de prezența/absența din țară, românii se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, la data și ora prevăzute în ordinul de chemare. Acest lucru va avea loc la termenul prevăzut de lege.

ADVERTISEMENT

În cazul în care se declară stare de mobilizare sau de război, românii din afara țării trebuie să contactez centrul militar din raza localității unde au avut ultimul domiciliu.

Articolul 8 din proiectul de lege prevede ca:

”(1) Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

ADVERTISEMENT

(2) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea clarificării situației militare și, după caz, a înmânării ordinului de chemare.

(3) Prin notificarea persoanelor menționate la alin. (2) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei formă și conținut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

ADVERTISEMENT

(4) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari plecați temporar în afara țării au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.

(5) Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu”.

ADVERTISEMENT

Potrivit noii legislații, MApN vrea să introducă o prevedere care permite adăugarea unei categorii noi de personal, mai exact cea de voluntar în termen. Astfel, pe timp de pace, românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care nu au făcut armata vor putea solicita MApN participarea, ca și voluntar, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni.

Autoritățile române cred că acești tineri vor putea reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

ADVERTISEMENT
Tags: