News

Românii au ajuns să-și ia concediu ca să stea la coadă. 8 din 10 oameni nu își rezolvă problemele cu o singură vizită la instituții

Un studiu al Asociației Române pentru Smart City arată că românii au nevoie de mai multe vizite la instituțiile statului pentru a-și rezolva problemele, iar unii chiar au nevoie să își ia zile libere din această cauză.
23.01.2022 | 14:15
Romanii au ajuns sasi ia concediu ca sa stea la coada 8 din 10 oameni nu isi rezolva problemele cu o singura vizita la institutii
ADVERTISEMENT

Statul la coadă pentru a rezolva diferite probleme pe care le avem în relația cu statul este un indicator important al modului în care evoluează digitalizarea în România. Un studiu recent ne oferă o imagine de ansamblul asupra situației.

Din nefericire, studiul realizat de Asociația Română pentru Smart City indică că timpul pe care îl pierdem la cozile diferitelor instituții se dovedește principalul impediment în relația noastră cu statul român, notează Digi24.

ADVERTISEMENT

În plus, din studiul acestui ONG mai rezultă că 7 din 10 români au nevoie de una sau mai multe zile libere pentru a-și rezolva problemele sau alte situații care depind de instituțiile din România.

De asemenea, răspunsurile oferite de către respondenții acestui studiu indică faptul că 8 din 10 români au nevoie de mai mult de o vizită la instituțiile statului pentru a-și rezolva problemele.

ADVERTISEMENT

În multe cazuri, nevoie unor vizite suplimentare se datorează informațiilor insuficiente despre actele necesare, defecțiunile tehnice sau chiar erorile cauzate de angajații sau echipamentul folosit de diferite instituții.

Birocrația reprezintă o problemă pentru români

Mai mult de jumătate dintre cei care au participat în acest studiu cred că România este o țară care are prea multă birocrație. În plus, birocrația pare a fi dublată de o lipsă acută a digitalizării.

ADVERTISEMENT

Românii au explicat în proporție de 36% că nu au avut interacțiuni digitale cu statul român, în timp ce 21,89% au avut parte de o singură astfel de interacțiune. De asemenea, 16,33% au explicat că au avut două astfel de interacțiuni cu autoritățile din România.

Digitalizarea, una dintre soluțiile propuse de experți pentru simplificarea interacțiunilor dintre cetățeni și autorități, nu se bucură de încredere în rândul românilor.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia cred într-o proporție de 27,87% că digitalizarea instituțiilor din România va avea loc în următorul deceniu. Un procent mai mic, de 22,68%, cred că acest lucru va fi posibil în următorii 5 ani, iar 20,63% cred că această transforma nu va mai avea loc.

Cei care interacționează pe diferite platforme digitale cu instituțiile românești au explicat că fac acest lucru într-o proporție de 88,66% pentru a-și plăti taxele și impozitele, iar 67,01% pentru a obține sau a-și reînoi diferite documente.

Analiza realizată de Asociația Română pentru Smart City arată că Cluj-Napoca, Iași și Sectoarele 3 și 4 din București au strategii de dezvoltare inteligentă.

ADVERTISEMENT