News

Românii care lucrează în weekend ar putea avea salarii mai mari. Angajații vizați de măsură

O parte dintre românii care lucrează la stat și merg la muncă în weekend ar putea avea salarii mai mari. Care sunt angajații vizați de măsură.
03.11.2023 | 07:40
Romanii care lucreaza in weekend ar putea avea salarii mai mari Angajatii vizati de masura
Noua lege a salarizării: majorări de salarii pentru o parte dintre românii care lucrează în weekend. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Noua lege a salarizării ar putea aduce salarii mai mari pentru o parte dintre românii care lucrează în weekend. Care sunt bugetarii vizați de această măsură analizată de autorități.

Noua lege a salarizării: majorări de salarii pentru o parte dintre românii care lucrează în weekend

La mijlocul acestei săptămâni, ministrul muncii din Guvernul Ciolacu, Alexandru Rafila, a anunțat că urmărește să facă o corecție importantă în noua lege a salarizării personalului medical.

ADVERTISEMENT

Mai exact, oficialul spune că își dorește ca noua lege să aducă modificări în ceea ce privește remunerația serviciului de gardă. În acest moment, el este plătit la nivelul salariului de acum 5 ani.

S-au făcut deja și pași importanți în acest sens. Propunerile de măriri ale venitului au fost deja transmise Ministerului Muncii, iar o versiune consolidată a legii se așteaptă în curând.

ADVERTISEMENT

Ministrul a subliniat, într-o apariție la postul public de televiziune, că principala corecție necesară vizează salarizarea serviciilor de gardă, care în prezent nu este stimulativă, fiind plătită la nivelul salariului din 2018, ”ceea ce reprezintă o mare inechitate în comparație cu salariul actual”.

Noua lege a salarizării va remedia această inechitate și va asigura faptul că medicii care lucrează în gardă nu vor mai primi remunerații mai mici decât în timpul programului obișnuit”, a spus Rafila, la TVR Info.

ADVERTISEMENT

Ministrul social-democrat a mai punctat că, odată cu intrarea în vigoare a acestei noi legi, se va elimina problema salarizării gărzilor, aducând astfel un tratament echitabil pentru medicii și personalul medical care îndeplinesc această sarcină suplimentară.

Ministrul Sănătății, optimist că noua lege a salarizării va rezolva problema legată de salarizarea gărzilor

La finalul lunii octombrie, același ministru Rafila declara că noua lege a salarizării va elimina inechităţile salariale referitoare la gărzile medicilor. ”Opinia mea este că, odată cu intrarea in vigoare a noii legi a salarizării, care va elimina aceasta inechitate, până la urmă, care plăteşte timpul de gardă mai puţin decât timpul desfăşurat în timpul programului, va duce şi la dispariţia acestei probleme.

ADVERTISEMENT

Noi, ca să putem să avem o zonă de trecere, de buffer, am iniţiat şi este în vigoare, o Hotărâre de Guvern care acordă medicilor care fac gărzi o sumă fixă, de 500 de lei lunar, de asemenea, asistenţilor medicali, chiar şi medicilor rezidenţi. Dar nu este decât o soluţie tranzitorie. Plata corectă a gărzilor este soluţia care cred eu care va duce la dispariţia acestei probleme”, a afirmat Alexandru Rafila, pe 31 octombrie.

ADVERTISEMENT