News

Românii care vor avea venituri mărite de la 1 ianuarie 2023. Anunțul ministrului de finanțe, Adrian Câciu

De la 1 ianuarie 2023, mai mulți români vor avea venituri mărite. Adrian Câciu, ministrul de finanțe, a anunțat ce se întâmplă cu pensiile și salariile peste mai puțin de o lună.
05.12.2022 | 19:33
Romanii care vor avea venituri marite de la 1 ianuarie 2023 Anuntul ministrului de finante Adrian Caciu
Adrian Câciu, ministrul finanțelor, anunț important pentru români. Cetățenii care vor avea veniturile mărite. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o apariție la o televiziune de știri, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că legea bugetului de stat pe 2023 va fi pusă marți, 6 decembrie, în transparență decizională.

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, anunț important pentru români. Cetățenii care vor avea veniturile mărite

Conform oficialului Guvernului, pentru anul viitorul s-au alocat 7,21% din PIB pentru investiții, adică 112 miliarde de lei. Produsul Intern Brut (PIB) este unul de 1.552,1 lei.

ADVERTISEMENT

Deficitul bugetar preconizat este de 4,4% din PIB, iar în 2024 ținta este de 2.9% din PIB, asumată de autoritățile de la București în fața Comisiei Europene.

”În 2024 ținta este de 2.9% din PIB asumată în fața Comisiei Europene. Și o creștere economică de 2 8 % . Bugetele României se fac pe baza comisiei interne, Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

ADVERTISEMENT

Eu cred că prin măsurile pe care le-am prevăzut în buget avem șanse, dacă nu apar alți factori externi, pentru că totuși suntem într-o perioadă destul de complicată”, a spus ministrul Adrian Câciu, la Antena 3.

Bugetul pe anul viitor, care cel mai probabil va fi adoptat joi, 8 decembrie, vine cu majorări importante pentru milioane de cetățeni.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante creșteri de venituri și acordarea de ajutoare vizează sectorul vârstnicilor din România.

Adrian Câciu anunță o creștere a punctului de pensie cu 199 de lei (12,5%), de la 1.586 de lei la 1.785 de lei.

ADVERTISEMENT

Este o creștere nominală de 199 de lei a punctului de pensie. Știu că a existat o retorică în anii trecuți cine a crescut mai mult pensiile. E o recuperare până la urmă. Nu este o creștere de pensii în momentul acesta, pentru că avem o inflație foarte mare, dar la nivel nominal este cea mai mare creștere a punctului de pensie de când există sistemul”, a mai spus ministrul de finanţe.

În bugetul pe 2023 mai este cuprins un ajutor pentru pensionarii care au pensia mai mică de 3.000 lei. Acesta este acordat în 2 tranșe, tot în funcție de venit.

Un anunț important vine și pentru persoanele cu handicap. Acestea primesc a 13-a indemnizație.

Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Se majorează și pensiile militare

Tot de la 1 ianuarie 2023, salariul minim general va crește la 3.000 de lei și salariul minim în construcții la 4000 de lei.

Vești bune și pentru beneficiarii de pensii militare. Aceste venituri vor fi indexate cu 5,1%.

”Practic este o indexare, aici este şi un element de noutate pentru că ordonanța este în transparenţă decizională şi vreau să specific ce a apărut nou faţă de ceea ce a apărut în ordonanţă.

Pensiile militarilor vor fi indexate cu 5,1%, toate pensiile militare. Apoi, în funcţie de nivelul pensiei, pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară astfel încât pensiile mici să primească ceva în plus.

Nu va depăși creşterea celei mai mici pensii 12,5% astfel încât să se menţină în similaritate cu ceea ce facem pentru sistemul public de pensii”, a explicat Adrian Câciu, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT