News

Românii care vor primi vouchere de la stat de 4.000 de lei. Cine va beneficia de ele și când se primesc banii

Guvernul nu a uitat de românii care au fost loviți puternic de actuala criză. În acest sens, o măsură luată de Executiv prevede acordarea unor vouchere în valoare de 4.000 de lei.
02.11.2022 | 22:47
Romanii care vor primi vouchere de la stat de 4000 de lei Cine va beneficia de ele si cand se primesc banii
Românii care vor primi vouchere în valoare de 4.000 de lei pe card. Sursă foto: freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a dat toate detaliile despre voucherele care urmează să ajungă la sute de mii de români.

Românii care primesc vouchere de 4.000 de lei de la stat

Acesta a explicat că România a primit sume generoase din partea Comisiei Europene, iar toți acești bani vor fi utilizați astfel încât românii afectați de actuala criză economică să poată să depășească această iarnă.

ADVERTISEMENT

Conform ministrului, 220.000 de români ar urma să primească vouchere în valoare de 4.000 de lei. Această sumă vine dintr-un buget de 600 de milioane de euro, spune Marcel Boloș.

Acest tip de sprijin financiar este intitulat voucher pentru rezistență socială, a mai precizat ministrul, adăugând că banii vor merge la familiile vulnerabile.

ADVERTISEMENT

”I se mai spune și voucherul pentru reziliență socială. Sunt 3 echipamente electrocasnice incluse în acest voucher: aragaz, mașina de spălat şi frigiderul.

Uniunea Europeană încearcă să le ofere aceste forme de sprijin pentru ca ei ( n.r familiile vulnerabile) mai apoi să poată să-și reia cursul normal, firesc al vieții de familie”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

ADVERTISEMENT

Câți bani primesc persoanele vulnerabile pentru facturi și lemne

Tot din bani europeni, persoanele vulnerabile din România, care au fost cele mai expuse în fața actualei crize, își vor putea plăti facturile și își vor putea achiziționa lemne.

Marcel Boloș a explicat că fondurile europene ar urma să fie utilizate și pentru acest tip de situații. Ministrul a prezentat două scenarii în acest sens.

ADVERTISEMENT

Unul dintre ele prevede acordarea unui ajutor financiar de 1.500 de lei, sau, în cel de-al doilea scenariu de 2.000 de lei.

Totul se va realiza astfel încât condițiile prevăzute în regulamentul Comisiei Europene să fie respectate, a mai spus Boloș.

Banii europeni pentru facturi și lemne ar urma să fie primiți pe card și nu vor putea fi niciodată retrași, doar utilizați la POS-uri aferente, precizează ministrul, adăugând că în acest mod poate fi controlat întreg mecanismul.

”Trebuie doar să avem în vedere că fiecare din cei 2,4 milioane de beneficiari pe care îi avem pe voucherele sociale au corespunzător un punct de consum cu care ei figurează la furnizorul de gaze, de electricitate, de energie termică și probabil, din acest punct de vedere, ajutorul va fi pe punctul de consum şi gospodărie. (…) 

Cardul este o modalitate de control a întregului mecanism foarte bun, pentru că banii de pe card nu se pot retrage, ei se pot folosi numai la POS-urile aferente“, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

Data la care vor fi livrați banii pe card

În ceea ce privește data la care ar urma să fie livrați banii pentru facturile la gaze și la energie, ministrul speră ca până la data de 1 ianuarie 2023, acest mecanism să intre deja în vigoare.

De asemenea, Marcel Boloș a mai adăugat că pregătirile ar trebui și ele să fie demarate în cel mai scurt timp, în funcție de decizia care va fi luată în interiorul coaliției de guvernare.

ADVERTISEMENT
Tags: