News

Vești proaste pentru 2023. Prețurile vor crește în continuare: ”Va fi o criză economică gravă”

Analiștii avertizează că anul 2023 va fi un an și mai dificil, pentru că va fi o criză economică fără precedent. Alimentele se vor scumpi în continuare.
12.10.2022 | 19:36
Vesti proaste pentru 2023 Preturile vor creste in continuare Va fi o criza economica grava
Scumpirile de alimente nu se vor opri. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor INS, inflația a ajuns la 15.9% și a adus un nou val de scumpiri în luna septembrie. În topul acesto scumpiri se numără zahărul, uleiul, cartofii dar și gazele naturale.

Prețurile vor crește în continuare și în 2023

Specialiștii vorbesc despre o scumpire a alimentelor cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă această scumpire va fi și mai mare în 2023. Potrivit Antena 3, care citează mai mulți specialiști din domeniu, limita prețurilor e departe de a fi atinsă.

ADVERTISEMENT

În consecință, cu toate că zahărul, uleiul sau cartofii și-au dublat prețul, creșterile vor continua și în viitor. Majoritatea produselor s-au scumpit deja cu 30%, conform statisticilor din ultimele luni.

Cu toate că rata inflației a ajuns la 15.9%, oamenii resimt inflația la 35-40% conform specialiștilor.

ADVERTISEMENT

”Creșterile de prețuri, din păcate, vor continua și în 2023, urmând ca inflația să se situeze în continuare la un nivel de 2 cifre. Mai simplu spus, nu vom scăpa așa ușor de scumpiri, iar nivelul de trai va continua să se deterioreze”, a explicat economistul Adrian Vasilescu.

Principalele victime ale inflației sunt familiile cu copii mici, pensionarii și cei cu salariul minim pe economie, adică peste 50% din populația țării.

ADVERTISEMENT

“Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare“, a concluzionat Vasilescu. Experții financiari anunță că la anul va veni o criză economică, cel mai probabil foarte mare, care va afecta și mai mult românii.

O parte din servicii și alimente se vor majora cu siguranță din cauza adoptării noului Cod Fiscal, separat de scumpirile cauzate de criză sau inflație. Așadar, din 1 ianuarie 2023 TVA crește de la 5% pentru 9% pentru fiecare masă luată la restaurant, precum și pentru serviciile de catering și cazare.

ADVERTISEMENT

Același lucru se întâmplă cu TVA pentru sucuri, bere fără alcool sau cidru, unde creșterea va fi de la 9% la 19%. În consecință, românii cu venituri medii sau mici vor avea parte de un an foarte greu, dacă vor reuși să treacă cu bine peste scumpirile din această iarnă din toate domeniile, inclusiv cel energetic.

ADVERTISEMENT