News

Românii care vor să-şi construiască o casă primesc un ajutor nesperat. Statul oferă 150 milioane euro pentru materiale de construcţii

Guvernul pregăteşte pentru anul viitor o schemă de ajutor menită să sprijine achiziţia de materiale de construcţie autohtone.
02.12.2023 | 09:40
Romanii care vor sasi construiasca o casa primesc un ajutor nesperat Statul ofera 150 milioane euro pentru materiale de constructii
Statul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru materiale de construcţii Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că săptămâna viitoare va fi pus în transparență un ghid pentru o nouă schemă de ajutor de stat pentru materiale de construcţii. Bugetul este de 150 de milioane de euro anual, ajutorul urmând să se întindă pe durata a patru ani.

Buget total de până la 600 de milioane de euro

Ministrul Radu Oprea spune că noua schemă de ajutor de stat va fi implementată de anul viitor, urmând să-şi facă simţite efectele imediat după punerea ei în aplicare. El a spus că un astfel de program este cu atât mai important cu cât România importă materiale de construcţii pentru marile proicte de infrastructură, în domeniul feroviar sau rutier.

ADVERTISEMENT

“Este o schemă care are are un buget de până la 150 de milioane de euro, anual, multianuală, pe 4 ani de zile”, a declarat Radu Oprea, care a adăugat că dorinţa este să se facă investiţii.

“Ne uităm la companiile orientate către export”, a spus ministrul, la postul de televiziune Prima News, acesta adăugând că privirile sunt îndreptate însă şi către reconstrucţia Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Creşterea economică, dacă ne uităm pe datele statistice, vedem că s-a produs pe baza investiţiilor, nu a consumului, lucru care e inedit în România, semn că programele îşi produc efectele.

Continuăm cu programele, pentru marea industrie, schemele de ajutor de stat”, a mai spus ministrul Economiei. Totodată, acesta a precizat că vor continua şi schemele pentru minimis pentru economie circulară.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Oprea a precizat că se are în vedere ca anul viitor să se lanseze ediţia a patra a Start-Up Nation, cu fonduri europene, fiind vorba de peste 400 de milioane de euro ce pot fi folosiţi.

Dacă luăm ca punct de referinţă prima ediţie a programului, de acum cinci ani, din peste 7.000 de companii înfiinţate în 2018, peste 6.000 sunt prezente în continuare în economia românească. “Procentul este uimitor, 91%”, a mai spus Radu Oprea.

ADVERTISEMENT

“Start-Up Nation este o poveste de succes şi nu este a noastră, este a antreprenorilor din România”, a concluzionat ministrul, acesta subliniind că ediţia a doua are o rentabilitate  de 126%.

 

ADVERTISEMENT