Sport

Românii, pe urmele lui Ronaldo în Arabia Saudită. FR Gimnastică, acord istoric

Federația Română de Gimnastică a semnat un acord considerat istoric, cu omologii din Arabia Saudită, țară unde Cristiano Ronaldo a ales să joace fotbal.
17.07.2023 | 20:28
Romanii pe urmele lui Ronaldo in Arabia Saudita FR Gimnastica acord istoric
Parteneriat istoric în România. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Dacă la capitolul fotbal arabii au ales să se inspire de la Cristiano Ronaldo sau Benzema, alături de alți mari jucători ai lumii, când vine vorba de modelul urmat în gimnastică România e alegerea făcută de Arabia Saudită. Asta, după ce Federațiile de Gimnastică din România și Arabia Saudită au semnat la București un parteneriat istoric de colaboare.

Parteneriat istoric între România și Arabia Saudită

Trimișii saudiților au fost realmente entuziasmați de întâlnirea cu campionii olimpici și mondiali ai țării noastre, de-a lungul celor patru zile petrecute în țara noastră. Aici, oaspeții au studiat cu atenție metodele de antrenament ale tinerelor speranțe de la Steaua și Dinamo, dar și ale componenților lotului masculin de gimnastică.

ADVERTISEMENT

Așadar, oficialii din Arabia Saudită au avut ocazia unică să se întâlnească cu Marian Drăgulescu, Silvia Stroescu, Larisa Iordache, Marius Urzică sau Simona Amânare, printre alții. Experiența i-a încântat pe toți, lucru subliniat de Fahad Alfaraj, Chief Executive Officer al Federației de Gimnastică din Arabia Saudită.

”E foarte special să atingi aurul. E foarte special. Să întâlnești campioni olimpici, sportivi foarte buni în multe discipline, cu o mentalitate foarte bună, e foarte plăcut. Mi-aș dori chiar să vină la noi să le vorbească tinerilor despre experiențele lor. Orice ar putea ajuta la promovarea gimnasticii în Arabia Saudită și, de asemenea, în regiune, pentru că ceea ce se va întâmpla la noi ar putea să se reflecte și în alte regiuni. Așa că dacă noi suntem buni în gimnastică, oamenii din alte țări ne vor urma”, a explicat Fahad Alfaraj.

ADVERTISEMENT

Același lucru l-a transmis și Meshal Alquadaibi, Board Member al Federației de Gimnastică din Arabia Saudită. ”M-am simțit onorat să-i întâlnesc. Să fiu sincer, nu m-am așteptat niciodată să întâlnesc campioni olimpici în viața mea și a fost o reală onoare și un privilegiu că am putut întâlni campioni în persoană și chiar să pot face poze cu ei”, a transmis Meshal Alquadaibi după întâlnirea cu marii campioni ai României.

Ingrid Istrate, Secretar General al Federației Române de Gimnastică, a remarcat cum modestia Simonei Amânar i-a impresionat pe toți cei prezenți la acest eveniment. ”Printre cei prezenți a fost Simona Amânar și pot să vă spun că modestia ei, comparitiv cu valoarea ei ca multiplă campioană olimpică, mondială, i-a impresionat fantastic. La un moment dat a fost întrebată care au fost aparatele ei preferate. Ea a spus că săritura și solul, după care, după o pauză, a spus că există o săritură Amânar, care îi poartă numele. Dar a spus-o cu atâta modestie că în primă fază nici nu au înțeles, după care imediat au realizat ce a zis și au fost extrem de încântați că au avut ocazia și onoarea să o cunoască pe Simona Amânar și numai”, a declarat Ingrid Istrate.

ADVERTISEMENT

În doar câteva zile, oaspeții din Arabia Saudită s-au îndrăgostit de România. Mai mult, Fatima Naghi, membri al Federației Saudite, a îmbrăcat ia primită cadou din partea oficialilor români. Mai mult, a recunoscut că s-a ”îndrăgosit” după sarmale. ”M-am îndrăgostit de România și port bluza mea tradițională românească. Mi-a plăcut atât de mult, încât azi o port. Iar mâncarea e excepțională. Cred că am luat câteva kilograme de la cât am mâncat. E foarte foarte bună. Și sarmalele mi-au plăcut foarte mult”, a povestit Fatima Naghi.

Care vor fi pașii de urmat în această colaborare

Așadar, organizațiile au semnat acordul de colaborare, urmând ca aceasta să fie ratificată de președinți. Semnarea parteneriatului în forma sa finală de către liderii federațiilor de gimnastică se va face digital, online, urmând o procedură internațională. Arabii așteaptă cu nerăbdare să afle care sunt pașii de urmat pentru a implementa modelul din România, când vine vorba de formarea tinerelor talente în gimnastică.

ADVERTISEMENT

”Ideea nu e de a da noi antrenori Arabiei Saudite, ci de a face programe de dezvoltare împreună, plecând de la baza piramidei performanței, plecând de la Gym for All. Ei să fie alături de noi și să învețe fenomenul de dezvoltare de la baza gimnasticii pentru toți și urcând către gimnastica de performanță. Eu cred că în doi ani deja vor începe să se vadă roadele muncii comune și în Arabia Saudită”, a remarcat Ingrid Istrate, Secretar General Federația Română de Gimnastică.

”Obiectivele sunt foarte clare. Vrem să învățăm de la voi, vrem să ne mărim experiența. Vrem să îmbunătățim cunoștințele antrenorilor, arbitrilor, așa cum vrem să ne aducem contribuția pentru Federația Română de Gimnastică prin experiența noastră în viitor”, a punctat și Meshal Alquadaibi, Board Member Federația de Gimnastică din Arabia Saudită. În încheiere, Fahad Alfaraj, Chief Executive Officer Federația de Gimnastică din Arabia Saudită, a avut doar cuvinte de laudă după această vizită: ”Vizita în România a fost excepțională, iar oamenii au fost minunați. Ne-am bucurat că am fost tratați de membrii Federației de Gimnastică precum membrii familiei, nu ca niște oaspeți”.

În încheiere, Fatima Naghi, Board Member, Federația de Gimnastică din Arabia Saudită, s-a arătat încrezătoare că această colaborare va fi una de succes. ”Am avut o experiență foarte interesantă și am descoperit numeroase similarități între cele două țări și culturi și cred că avem multe de învățat și de împărtășit. Cred că va fi un pas foarte bun pentru viitoarele succese ale celor două federații, împreună.

Pentru început, vrem să înțelegem cum funcționează sistemul, cum se dezvoltă sportivii, cum se dezvoltă antrenorii, cum e organizat sistemul competițional, cum sunt organizate antrenamentele, cum sunt echipate sălile, cum se școlesc arbitrii. A fost interesant de văzut cum toate ramurile implicate participă la această poveste de succes. Nu e vorba doar de sportivi. E vorba de tot, de Federație, de cluburi, de antrenori, de arbitri și de familii. Iar părinții sunt foarte implicați, ceea ce e foarte important”, a declarat Fatima Naghi.

ADVERTISEMENT
Tags: