Acum, oamenii s-au trezit că plata ratelor pentru un banal împrumut de la bancă este foarte dificilă, astfel că românii încearcă să găsească soluții pentru a nu mai plăti ratele, sau cel puțin pentru a le amâna pentru o altă dată.
Așadar, nu e de mirare că situația s-a încins atunci când oamenii s-au întâlnit pentru a pune țara la cale pe o rețea de socializare. Dacă majoritatea românilor cred că ar trebui ca ratele lor să fie șterse ca printr-o minune, alții le transmit rău platnicilor să se achite de datorii cu orice preț.
Asta, pentru că nimeni nu i-a obligat să meargă la bancă. Discuția aprinsă s-a înregistrat pe grupul de Facebook ”Viața și banii”, conform Click. Totul a început cu un român care a întrebat cum ar putea să scape de ratele la două credite.
Omul s-a gândit că ar fi o idee bună să facă un al treilea împrumut și mai costisitor, moment în care spiritele s-au inflamat în rândul internauților, pentru că părerile sunt mai împărțite ca niciodată în rândurile ”experților” de pe internet.
”Salutare! Oare ce mă sfătuiți să fac, am ajuns la imposibilitatea de a mai plăti creditele. Mai am de plătit vreo 20.000 de euro cu rată de 2.950 ron la BRD care în 2025 se termină, și alta 850 Credius până în 2026, ambele de nevoi personale!
Oare ar fi rentabil să vând apartamentul cu două camere care îl am neipotecat și să cumpăr unul cu trei camere cu credit imobiliar pe 20 sau 25 ani!? Nu știu ce să fac, e foarte greu avem și doi copii mici.
Nu pot rezista așa până la capăt să le ducem, abia trăim de la o lună la alta! Chiar aștept sfaturi utile dacă v-ați confruntat cu așa ceva!”, a scris românul pe Facebook. Ideea sa de a lua un nou credit i-a revoltat pe mulți, care i-au criticat modul de gândire bărbatului disperat.
”Mie mi se pare halucinantă postarea și nu cred că e pe bune, sincer…”, a scris un internaut, fiind completat de un alt expert financiar de pe Facebook: ”Românul când e la necaz se bagă într-unul și mai mare”. Un alt internaut a intervenit în discuție și l-a sfătuit pe românul cu probleme să își refinanțeze creditul.
”Refinanțare cu dobânda fixă. Clar. Prelungiți durata până în 2030 și vedeți poate ajungeți la 1.500-2.000 de lei lunar rată cumulată pentru ambele sume datorate. Acum să faci o achiziție nouă imobiliară pe 25 de ani… cam neinspirat”, a completat un alt expert de pe Facebook, în locul unde se întâlnesc experții pentru a da sfaturi utile tuturor.