Life

Românii vor încasa bani pe sticle goale. Cât primești pentru fiecare ambalaj din PET, sticlă și metal returnat

Oamenii din țara noastră vor putea face bani pentru toate sticlele de plastic, sticlă și metal. De când începe derularea campaniei.
29.01.2023 | 13:09
Romanii vor incasa bani pe sticle goale Cat primesti pentru fiecare ambalaj din PET sticla si metal returnat
Oamenii din țara noastră vor putea face bani pentru toate sticlele de plastic, sticlă și metal. De când începe derularea campaniei. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Românii vor încasa bani pe sticle goale. Cât primeşti pentru fiecare ambalaj din PET, sticlă şi metal returnat. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, în urmă cu puțin timp.

Oamenii din țara noastră vor putea face bani pentru toate sticlele de plastic, sticlă și metal. De când începe derularea campaniei

Cetățenii românii pot încasa bani pe sticle goale datorită unei campanii care urmează să fie lansată. Mai exact, începând cu data de 30 noiembrie 2023, cei care adună PET-uri, plastic sau metal pot primi în schimb 50 de bani pentru acestea.

ADVERTISEMENT

Compania RetuRO are obligația să pornească cât mai curând sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate. Apoi va anunța primele puncte de colectare unde oamenii pot returna aceste ambajale.

Până atunci însă toţi producătorii şi comercianţii trebuie să se înregistreze în sistemul pentru returnarea acestor tipuri de ambalaj. Au la dispoziție o lună, până la finalul lui februarie trebuie să termine procedura.

ADVERTISEMENT

„Este deschisă aplicația în care toți producătorii care pun pe piață produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic.

Acești producători au primit informări și notificări de la RetuRO prin firmele de distribuție care distribuie produsele pe piață.

ADVERTISEMENT

În același timp, și comercianții care vând direct către cetățeni aceste produse au fost informați și trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus Tanczos Barna, notează Antena 3 CNN.

Ce reprezintă Sistemul de Garanție Returnare

Sistemul de Garanție Returnare (SGR) reprezintă modul prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).

ADVERTISEMENT

Potrivit reglementărilor, această taxă este aplicată pentru toate ambalajele neutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri. După golire consumatorul este obligat să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor.

Mai mult decât atât, ministrul Mediului a mai spus că românii vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționați de prezentarea bonului fiscal.

ADVERTISEMENT
Tags: