News

Românii vor primi vechime în plus la pensie: Cine sunt beneficiarii și care sunt documentele necesare

Este oficial! Românii vor beneficia de vechime suplimentară la pensie prin intermediul unui proiect de lege deja adoptat.
16.06.2023 | 21:28
Romanii vor primi vechime in plus la pensie Cine sunt beneficiarii si care sunt documentele necesare
O categorie de români beneficiază de vechime în plus la pensie. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege care aduce beneficii importante pentru o parte dintre români a fost adoptat oficial de Camera Deputaților. Conform acestui proiect, psihologii care își desfășoară activitatea în cabinete individuale, în societăți civile profesionale, în cabinete asociate sau în baza unui contract de muncă vor primi vechime în plus la pensie, cu condiția îndeplinirii anumitor criterii.

Psihologii vor beneficia de vechime în plus la pensie

Proiectul de lege adoptat modifică articolul 13 din Legea 213/2004, care reglementează profesia de psiholog. Conform noilor prevederi, perioada în care un psiholog cu drept de liberă practică își desfășoară activitatea într-una din formele de organizare menționate și furnizează servicii psihologice va fi considerată vechime în muncă și în specialitate. Această vechime nu va include perioada în care psihologul a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege adoptat a venit în completarea reglementărilor existente în domeniu, care anterior nu asimilau activitatea desfășurată de psihologul titular cu vechimea în muncă. Astfel, această inițiativă legală recunoaște importanța contribuției psihologilor și aduce o ajustare necesară în sistemul de pensii.

„Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art.5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”,  prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Câți psihologi sunt în România

Pe lângă modificările aduse legislației, proiectul de lege stipulează și anumite condiții financiare care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de această vechime în plus la pensie. Aceste condiții sunt prevăzute în mod clar și transparent.

”a) declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr. 165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 10 februarie 2023;

ADVERTISEMENT

”b) declarațiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute de art.7 alin.(1) şi art.11 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

Expunerea de motive a proiectului de lege evidențiază, de asemenea, date statistice relevante pentru acest domeniu. În România există în prezent 19.876 de cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie și 1.465 de societăți civile profesionale de psihologie.

ADVERTISEMENT

Implementarea acestui proiect de lege reprezintă un pas important în recunoașterea valorii profesionale a psihologilor și a contribuției lor esențiale în societate. Această măsură vine în sprijinul acestor specialiști și reprezintă un pas înainte pentru reglementarea adecvată a domeniului lor de activitate.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Mihaela Rădulescu este sfâșiată de durere: Am scris aceste cuvinte în lacrimi. Nu...
Mihaela Rădulescu este sfâșiată de durere: Am scris aceste cuvinte în lacrimi. Nu există altă cale
Blocaje pe piața imobiliară din marile orașe ale României
Blocaje pe piața imobiliară din marile orașe ale României
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!