Life

Românul care l-a văzut pe Dumnezeu. Cum au divizat viziunile ciobanului Petrache Lupu ţara: “Nu mai avem Ortodoxie, doar fals misticism”

Românul care l-a văzut pe Dumnezeu. Cum au divizat viziunile ciobanului Petrache Lupu ţara. S-au creat numeroase controverse pe această temă în perioada anilor '30.
22.08.2022 | 14:08
Romanul care la vazut pe Dumnezeu Cum au divizat viziunile ciobanului Petrache Lupu tara Nu mai avem Ortodoxie doar fals misticism
Cum au divizat viziunile ciobanului Petrache Lupu ţara. Acesta l-ar fi văzut pe Dumnezeu. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În octombrie se vor împlini 115 ani de la nașterea ciobanului Petrache Lupu, românul care a pretins că l-a văzut pe Dumnezeu. Viziunile cunoscutului cioban au divizat țara.

Cum au divizat viziunile ciobanului Petrache Lupu ţara

Petrache Lupu a fost un cioban orfan, născut în comuna Maglavit din județul Dolj. Gheorghe Lupu şi Floarea Dobre au fost părinții săi.

ADVERTISEMENT

Atunci când avea doar patru ani, tatăl lui Petrache Lupu a decedat. Mama acestuia s-a recăsătorit și l-a trimis să păzească turmele de oi.

Petrache Lupu nu a mers la școală din cauza faptului că aceasta era atunci doar pentru copii înstăriți. În plus, era surd și avea dificultăți de vorbire.

ADVERTISEMENT

La doar opt ani, ciobanul a cunoscut momentele de început ale Primului Război Mondial. Soldații nemți, unguri și bulgari cu ocupat inclusiv comuna Maglavit și s-au instalat în casele oamenilor. Ororile pe care le-a văzut atunci și-au pus amprenta asupra lui.

Până la împlinirea vârstei de 21 de ani, Petrache și-a petrecut zilele alături de oi și de câinele lor de bază, prin luncile de lângă Dunăre. A fost scutit de armată din cauza problemelor de auz și de vorbire, fiind examinat de către medicul militar.

ADVERTISEMENT

Între 1930 și 1935, o secetă a afectat locuitorii din comuna Maglavit și din toată zona Olteniei, dar și pășunile, care au ars din cauza căldurii. Această calamitate a venit în contextul unei crize morale și religioase a societății românești de la acea vreme.

Ciobanului Petrache Lupu i s-a arătat o apariție divină în trei zile de vineri consecutive, respectiv 21 mai, 7 și 14 iunie 1935. Această apariție divină a luat chipul unui bătrân care plutea deasupra pământului, pe care doar ciobanul îl putea vedea, notează rador.ro.

ADVERTISEMENT

Părul îl acoperea în totalitate, fără a lăsa picioarele și chipul la vedere. Acest “moș” i-ar fi poruncit ciobanului să-i anunțe pe oameni că “are să le rupă muncile” dacă nu devin credincioși, nu merg la biserică, nu respectă zilele de sărbătoare și nu țin post în zilele de miercuri și vineri.

Ce s-a întâmplat cu Petrache Lupu după presupusele viziuni divine

După ce a avut viziunile divine, Petrache Lupu s-a transformat complet. Ciobanul a devenit un om care avea multă putere, dar și un auz foarte bun, iar problemele de vorbire dispăruseră.

Deși ciobanul nu a spus nimănui despre minunea pe care a trăit-o, oamenii din jur au observat că era mult mai sănătos și că putea auzi și vorbi foarte bine. Preoții, sătenii, jurnaliștii și autoritățile l-au încurajat să dezvăluit cum a reușit să se însănătoșească în mod miraculos.

În vara anului 1935, sute de jurnaliști și fotografi au venit la Maglavit pentru a spune povestea lui Petrache Lupu, ciobanul care “l-a văzut pe Dumnezeu”.

Într-un loc numit “La Buturugi” din afara satului, acolo unde ar fi avut loc prima apariție, ciobanul a săpat o fântână și a ridicat o cruce din lemn. Pe aceasta, Petrache Lupu a notat numele său, dar și amintirea viziunii sale divine.

Totodată, acesta a scris și un îndemn pentru oameni, sfătuiți “să închine, să pupe”. Apa acestei fântâni era consideată ca fiind făcătoare de minuni.

Minunile de la Maglavit au creat controverse în societatea vremii. Unii au crezut în acest fenomen, în timp ce alții considerau că este doar o legendă.

Ce spunea Nicolae Iorga despre fenomenul de la Maglavit

Vestea fenomenului miraculos a ajuns până la Societatea Națiunilor. Reprezentanții diferitelor state europene care sufereau de diverse afecțiuni l-au întrebat pe Nicolae Iorga dacă pot merge la Maglavit pentru vindecare.

Istoricul și scriitorul le-a răspuns că acolo merg să se vindece doar cei cu boli mintale, singurii care cred în astfel de “bazaconii miraculoase”.

“De ce nu se deschid oare porţile tuturor caselor de nebuni din România, unde sunt atâţia oameni buni, religioşi şi care au viziuni încă mai curioase decât a ‘moşului’…?”, a scris Nicolae Iorga în ziarul “Neamul Românesc”, în octombrie 1935.

De asemenea, Nicolae Iorga a invocat acest fenomen și în Parlament. La tribună, istoricul spunea că “nu mai avem Ortodoxie, doar un fals misticism, bolnav ca esență”.

În schimb, unii scriau despre “geniul lui Petrache Lupu”. Ciobanul a fost mult timp subiect de discuție în presa vremii.

Nichifor Crainic l-a vizitat pe cioban la Maglavit. Scriitorul spunea despre Petrache Lupu că era “blând ca un copil” și că “soluțiile lui erau simple și practice”.

În perioada 1935 – 1938, aproximativ 2 milioane de pelerini au venit la Maglavit.

Se spunea că ologii își aruncau cârjele, iar nevăzătorii puteau vedea din nou. Petrache Lupu predica: “Dacă nu vă pocăiţi, din steaua mare care vine de la Răsărit va curge mult sânge pe pământul ăsta şi va fi foamete mare şi multă suferinţă.”

Petrache Lupu s-a stins din viață la 14 decembrie 1994, la Maglavit. A fost înmormântat la cimitirul localității.

Sătenii din Maglavit au construit o mănăstire în locul unde Petrache Lupu l-ar fi văzut pe Dumnezeu. Ciobanul a fost deshumat în 2009. A doua zi a fost din nou înhumat la noua mănăstire. La reînhumare a participat și fiul ciobanului, Mihai.

O stradă din Maglavit poartă numele “Petrache Lupu”. În fața Primăriei a fost ridicată o statuie din bronz.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân joi sub cod de caniculă prelungit. HARTĂ
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”