News

Un nou voucher pentru români: “Primăria să dea, la începutul anului, fiecărui contribuabil”

Ministrul culturii Lucian Romașcanu vrea ca primăriile să ofere cetățenilor la început de an ”vouchere culturale”, care să permită accesul la evenimente care sunt deja gratuite.
26.06.2022 | 19:51
Un nou voucher pentru romani Primaria sa dea la inceputul anului fiecarui contribuabil
Lucian Romașcanu vrea tichete culturale pentru români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Romașcanu crede că momentan cetățenii nu realizează că evenimentele culturale publice la care participă gratuit sunt de fapt plătite din banii lor, bani publici. Totodată, Romașcanu vrea ca primăriile să preia instituțiile naționale de spectacole, precum teatrele, pentru o mai bună organizare.

Lucian Romașcanu vrea bonuri de cultură pentru români

”Acolo oamenii vin la ceva ce ei percep a fi gratuit şi nu e gratuit, e pe banii lor”, a declarat Romașcanu, făcând referire la zilele „orașului sau comunei”.

ADVERTISEMENT

”Ar trebui să facem acea lege a voucherelor culturale astfel încât Primăria să dea, la începutul anului, fiecărui contribuabil un carnet cu vouchere încât, când mă duc la un spectacol în Piaţa Mare a oraşului din Sibiu, să dau o bucăţică din voucherul acela, să înţeleg că plătesc ceva. Pentru că tindem să asociem arta cu gratuitatea şi dacă e ceva pe bani, nu ne ducem. E bine, să lăsăm arta în orice formă a ei către public, pentru că fără public nu există”, a declarat Romaşcanu, conform Agerpres.

Ministrul culturii e prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a mărturisit că pregătește un program care să permită dotarea teatrelor din toată țara cu diverse echipamente.

ADVERTISEMENT

“Am reuşit în acest an să avem foarte mulţi bani comparativ cu altă dată, foarte puţini faţă de ce nevoi ar exista în cultură. Există acest program uriaş de anvelopare a blocurilor, ce frumos ar suna un program naţional de dotare cu echipamente de scenă a teatrelor, care ar rezolva imens din toate problemele pe care le au teatrele şi aparatura şi oamenii care trebuie să pregătească un spectacol. Mi-ar plăcea să pot să lansez acest program. Sper să găsesc ecou”, a transmis Romașcanu.

În încheiere, Romașcanu a cerut ca teatrele, de exemplu, să fie administrate și de primării, în colaborare cu Ministerul Culturii.

ADVERTISEMENT

Cred că fiecare instituţie de spectacole naţională, că este acum în subordinea Ministerului Culturii, şi-ar pregăti mai bine rolul în subordinea autorităţilor locale, sau măcar o dubă administrare, pentru că de cele mai multe ori Ministerul Culturii nu are bani să le repare ce au de reparat, sigur primăriile au mai mulţi bani.

Trebuie găsită o variantă aici pentru a împărţi responsabilităţile. Patrimoniul este cel mai important lucru de care trebuie să se ocupe Ministerul Culturii şi finanţarea proiectelor culturale. 

ADVERTISEMENT

Avem aici un proiect care nu este al Ministerului Culturii şi care este finanţat nu cât ar fi trebuit, nu cât ar fi vrut Constantin Chiriac, dar suficient cât să avem un festival de succes. Am fost ieri la TIFF, iar un festival finanţat de Ministerul Culturii, avem zeci, dacă nu sute de manifestări culturale”, a concluzionat ministerul culturii.

ADVERTISEMENT