News

Cum s-a rupt în două PNL-ul după coaliția cu PSD! Numele grele care nici nu concep să lucreze cu social-democrații

Cum s-a rupt în două PNL-ul după coaliția cu PSD! Primari importanți și nume grele din partid au transmis că nici nu concep să lucreze cu social-democrații
29.11.2021 | 12:45
Cum sa rupt in doua PNLul dupa coalitia cu PSD Numele grele care nici nu concep sa lucreze cu socialdemocratii
Cum s-a rupt în două PNL-ul după coaliția cu Partidul Social Democrat! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernarea PNL-PSD nu a început de pe picior de egalitate. Social-democrații au intrat în Executiv nu înainte de a trimite mai multe săgeți otrăvite în direcția partenerilor. Culmea, liberalii au tăcut mâlc, au părut resemnați și s-au transformat în încasatori șefi.

Gruparea lui Ludovic Orban a fost singura care a tunat și a fulgerat. Nu oamenii lui Ciolacu au fost însă țintele parlamentarilor care s-au rupt de PNL, ci președintele Florin Cîțu și echipa lui.

ADVERTISEMENT

Cum s-a rupt în două PNL-ul după parteneriatul cu PSD!

Taifunul liberal s-a stins destul de repede și formațiunea trebuie să bată acum pas de defilare cu partenerii din PSD, adică exact politicienii pe care îi acuzau de zor în urmă cu doar câteva luni. Nu toată lumea este mulțumită de situație și pe la colțuri mai multe nume grele ale partidului au început să-și arate colții.

Indiferent că discutăm despre primari cu un capital de imagine puternic sau parlamentari care se bucură de recunoaștere, câțiva liberali au anunțat că nici nu se gândesc să respecte înțelegerea de la centru.

ADVERTISEMENT

Mai ales că Marcel Ciolacu și-a arătat destul de clar intențiile încă din conferința de presă în care a anunțat înțelegerea. Președintele PSD i-a mitraliat pe liberali și a făcut-o în prime time cu toate televiziunile în direct. În tot acest timp, Florin Cîțu nu a avut replică.

„Guvernarea de dreapta nu a avut soluții”, „PNL s-a făcut de râs”, „Venim să salvăm situația”, au fost doar câteva dintre acuzele aruncate de Marcel Ciolacu în cârca liberalilor.

ADVERTISEMENT

Ilie Bolojan, stop joc pentru PSD

Liberalul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a fost unul dintre cei care au transmis că nici n-au vrut să audă de un parteneriat cu Partidul Social-Democrat. Primarul Oradei a declarat că nu a susținut decizia de la centru de a face coaliția de guvernare cu PSD.

Mai mult decât atât, Bolojan a spus că nici măcar nu a votat pentru așa ceva. Pe de altă parte, a mai explicat Bolojan, nici nu i-a fost niciodată rușine că este membru PNL și nici nu ar pleca din partid după ultimele mișcări ale formațiunii.

ADVERTISEMENT

Bolojan recunoaște că electoratul liberal este dezamăgit de decizia partidului de a face alianță cu PSD, „pentru că una li s-a spus în campanie, alta s-a făcut la un an de zile după alegeri”, dar a solicitat răbdare.

„Vă pot spune foarte deschis: eu nu am susținut coaliția cu PSD, dar nu totdeauna ești în majoritatea care ia deciziile într-un partid sau altul. Nu poți să pleci, să-ți dezavuezi partidul de fiecare dată când se iau decizii cu care tu nu ești de acord.

Era clar că actuala conjunctură a parlamentului impunea guvernarea prin coaliții, nu se poate face altfel, e cert că o parte din electorii noștri sunt dezamăgiți și mai ales cei care au votat anti-PSD, pentru că una li s-a spus în campanie, alta s-a făcut la un an de zile după alegeri, dar validarea acestor decizii o va face timpul”, a mai spus Ilie Bolojan la Digi 24.

Ciprian Ciucu, fidel înțelegerii cu USR

Un alt nume greu al PNL-ului care se bucură de un capital de imagine serios în ultima perioadă este primarul Sectorului 6. Ciprian Ciucu i-a luat fața lui Gabriel Mutu în alegerile locale și a făcut-o după ce a beneficiat și de sprijinul USR-ului.

A transmis acum că a rămas fidel înțelegerii inițiale și că nici nu se pune problema ca în sectorul pe care îl conduce să existe vreo înțelegere cu social-democrații.

„Vă aduc la cunoștință, ceea ce știați: PNL Sector 1 s-a exprimat clar împotriva guvernării, la nivel național, cu PSD. La fel și eu.

Am cerut în BEx al PNL ca aleșii locali ai PNL să fie lăsați să își facă propriile alianțe la nivel local, intenția mea fiind să menținem alianța de la Sectorul 6, Sectroul 2 și PMB și să fim împreună în opoziție la restul sectoarelor”, a postat Ciucu pe o rețea de socializare.

Demisii în lanț în PNL după coaliția cu PSD

Pe lângă declarații și postări pe facebook, alți parlamentari au trecut direct la demisii. Deputatul Alexandru Kocsis-Cristea a anunțat că cei 17 deputați și senatori care au părăsit grupul parlamentar PNL după alegerea lui Florin Cîțu ca președinte și-au depus demisia din partid ca urmare a consființirii alianței dintre PNL și PSD prin guvernul Nicolae Ciucă.

Petruţ Gheorghiţă, lider al TNL sector 3, a anunțat și el demisii în bloc din partid, invocând ”alianţa toxică” PNL-PSD. Acesta a precizat că demisionarii se vor alătura echipei lui Ludovic Orban.

Acuze au venit și de la Bruxelles acolo unde europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a criticat decizia partidului de a se alia cu PSD în detrimentul USR.

“Între 2016 şi 2019, am reuşit să ne credibilizăm prezentându-ne ca fiind principala alternativă la PSD. România nu are nevoie de întoarcerea PSD la guvernare. Garanţiile de reformă erau mai mari alături de USR”, a susținut Siegfried Mureşan pentru News.ro.

ADVERTISEMENT