News

Rusia a trecut la raţionalizarea alimentelor, într-o regiune bogată în aur. Preţul ouălor a ajuns la preţuri exorbitante

Rusia se confruntă cu o criză fără precedent. Prețul ouălor a atins apogeul, iar autoritățile au recurs la raționalizare.
01.06.2023 | 18:47
Rusia a trecut la rationalizarea alimentelor intro regiune bogata in aur Pretul oualor a ajuns la preturi exorbitante
Ouăle, produse de lux pentru rușii din Ciukotka. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Rușii din regiunea Ciukotka se confruntă cu o criză fără precedent. Oamenii au fost “aruncați” înapoi în anii ’90, în perioada când produsele alimentare au fost raționalizate. Cei cinci mii de localnici din orașul Bilibino trebuie să prezinte buletinul atunci când vor să-și cumpere ouă, care au devenit un aliment de lux. Rușii pot să-și cumpere doar zece ouă, exact, ca pe vremuri, acum prețul ouălor ajunge la  600 de ruble (n.r. 34 de lei). În același timp, un kilogram de castraveți se vinde cu 800 de ruble (n.r. 45  de lei). Problema este atât de gravă că a necesitat intervenția autorităților locale.

Prețul ouălor nu încetează să crească în unele regiuni din Rusia

Oamenii din Ciukotka se plâng de lipsa constantă a alimentelor pe rafturile magazinelor. În ultima perioadă de timp, ouăle au ajuns să coste o avere, nu toți localnici pot să-și permită să le cumpere. Localnicii trebuie să prezinte buletinul de identitate atunci când vor să se aprovizioneze. Aceștia își aduc aminte de anii ’90, când alimentele au fost raționalizate. Rușii din Bilibino l-au rugat pe guvernatorul interimar al regiunii, Vladislav Kuznețov, să intervină și să rezolve aceasta problemă.

ADVERTISEMENT

Oficialul rus a remarcat în timpul deplasării sale de serviciu că unul dintre obiectivele principale ale autorităților este “de a produce mai multe produse la nivel local”. La momentul actual, majoritatea produselor ajung în regiune cu avionul sau cu nave comerciale.

Kuznețov a menționat că în Bilibino se construiește o fermă de păsări, pe care autoritățile planifică s-o deschidă în acest an. Bilibino este o localitate din Ciukotka, aflată la 600 km de Anadîr, populația acestuia este de peste cinci mii de oameni.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, pe 1 iunie 2023, prețurile pentru produsele alimentare de bază (lactate, carne, alimente, fructe, legume, produse de cofetărie) în Anadîr (capitala regiunii Ciukotka) sunt: ​​un litru de lapte – 150 de ruble (9 lei), un kilogram de carne de pui –  530 de ruble (30 de lei) , paste – 160 de ruble (9 lei), un kilogram de mere – 150 de ruble (9 lei), o pâine – 60 de ruble (3 lei). Conform bdex, în regiunea Anadîr, costul lunar al unui coș de cumpărături cu principalele alimente ajunge până la 26.240 de ruble (1500 de lei).

Dacă la Anadîr, capitala regiunii Ciukotka, prețurile la alimente sunt mai “pământești”. Orașul Bilibino este considerat unul dintre cele mai scumpe orașe din Rusia, prețurile sale concurând cu cele de la Moscova. Oamenii nu mai pot fi surprinși de prețuri uriașe la fructe și legume, pepenii verzi se vând cu 4.000 de ruble (228 de lei) , banane cu 800 de ruble (45 de lei), castraveți și roșii cu 600 de ruble (34 de lei), iar omleta și salata de legume proaspete sunt considerate un deliciu.

ADVERTISEMENT

Prețuri exorbitante: bananele se vând cu 800 de ruble, iar pepenii verzi cu 4.000 de ruble

Localnica Daria Mikhailova a vorbit despre problemele cu care se confruntă rușii din Bilibino: “La noi, indiferent de sistemul politic și de sancțiuni, prețurile în magazine sunt în continuă creștere. Acest lucru fiind cauzat de livrarea costisitoare, care se efectuează cu avionul. 

Pe lângă magazinele private din oraș, există și magazine alimentare municipale care ne salvează.  De exemplu, pastele într-un magazin alimentar costă 70 de ruble, iar în alte magazine alimentare – de la 100 și mai mult. Dar de îndată ce un produs ieftin ajunge pe rafturi, este cumpărat în câteva secunde, oamenii își fac provizii.

ADVERTISEMENT

Fructele și legumele reprezintă o ‘durere’ pentru noi. Bananele costă 800 de ruble. Pepenii verzi s-au vândut anul trecut cu 4.000 de ruble, anul acesta nu i-am văzut încă. Vara, oamenii adună fructe de pădure și ciuperci, fac pregătiri pentru iarnă pentru a se asigura cu vitamine.

Cartofii, ceapa, morcovii, varza sunt considerate bunuri rare. Iar vinetele, dovlecelul, porumbul sunt un ‘răsfăț’. Prețurile la alcool sunt acceptabile, altfel nu l-ar cumpăra.

Întâmpinăm probleme cu haine. Prețurile sunt ca la Moscova, iar alegerea este limitată. Ei vând bunuri de consum chinezești. Puteți comanda online, dar costul de transport este exorbitant”.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: