Sisteme de apărare aeriană au fost instalate pe acoperișurile mai multor clădiri din Moscova, în condiţiile în care Kremlinul avertizează că războiul ar putea escalada dacă Ucraina va primi de la aliaţii săi occidentali arme cu rază lungă de acțiune. Mai multe fotografii și filmuleţe au început să circule pe Twitter, experţii căzând de acord că este vorba de sisteme de apărare antiaeriană Panţîr-S1.
Rob Lee, cercetător senior în Programul Eurasia al Institutului de Politică Externă și doctorand în cadrul Departamentului de Studii de Război de la King’s College din Londra, a anunțat că sistemele au fost instalate pe cel puţin o clădire administrativă din Moscova și la Comandamentul Apărării Naționale a Ministerului rus al Apărării.
Russia has placed Panstir-S1 air defense systems on top of an administrative building in Moscow (55.74542, 37.65135) and the Russian MoD’s National Defense Management Center (NTsUO) on the Frunzenskaya Embankment. https://t.co/WlAM7QZlej pic.twitter.com/UG4yFv6tvX
— Rob Lee (@RALee85) January 19, 2023
Informaţiile despre noile sisteme de apărare aeriană de la Moscova au venit în aceeași zi în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că războiul va escalada dacă țările occidentale vor furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune.
“Potenţial, acest lucru este extrem de periculos şi va însemna aducerea conflictului la un nivel complet nou, ceea ce, desigur, nu va fi un lucru deloc bun din punctul de vedere al securităţii globale şi paneuropene”, le-a declarat Peskov reporterilor acreditaţi la Kremlin.
O altă înregistrare video arată cum un sistem de apărare antiaeriană este ridicat pe acoperişul unei instituţii de învăţământ din cartierul Taganka din Moscova, aflat la 2,5 km sud-est de Kremlin.
❗️ An anti-aircraft missile system “Pantsir-S1” was installed on the roof of an administrative building in #Moscow. pic.twitter.com/RbO3xqSwfY
— NEXTA (@nexta_tv) January 19, 2023
Sistemele de rachete interceptoare cu rază scurtă şi medie de acţiune sunt folosite pentru a apăra un obiectiv împotriva avioanelor, elicopterelor şi rachetelor de croazieră. Armata rusă a declarat, de asemenea, că acestea ar putea fi folosite împotriva unor ţinte mai mici, cum ar fi dronele militare şi comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când Vladimir Putin a lansat invazia din Ucraina.
Bloggerii pro-Kremlin comentau, joi, că apariţia sistemelor de rachete la Moscova arătă că liderii militari ruşi sunt preocupaţi de-acum de atacuri asupra asupra propriilor oraşe. “Înseamnă că înţeleg perfect toate riscurile şi înţeleg că loviturile împotriva Moscovei şi a regiunilor ruse sunt doar o chestiune de timp”, a scris Aleksandr Koţ, un jurnalist celebru care susţine războiul rus din Ucraina. “Este bine să începi să planifici din timp şi nu după primele lovituri”, adaugă el.
În România, consultantul politic Cristian Hriţuc crede că mai degrabă este vorba despre o propagandă a Moscovei, pentru a-i impresiona pe cetăţenii proprii.
“De ce ridică rușii sisteme anti rachetă pe marile clădiri din Moscova?
Este o regie, o măsură mai mult de marketing pentru publicul intern. O măsură care are rolul de a-i speria pe ruși și în același timp de a da o cauză dreaptă și credibilă publicului. Invadarea Ucrainei nu a avut și ”cauza” necesară, credibilă în ochii rușilor pentru ca aceștia să susțină voluntar demersul lui Putin.
Acum, Putin vrea să joace intern pe simbolistica folosită mereu de la Marele Război pentru Apărarea Patriei.. Luăm măsuri să ne apărăm, este posibil să fim atacați. Ideea principală, trebuie să fim pregătiți să rezistăm împreună”, a scris Cristian Hriţuc, pe Facebook.