News

Rusia și Coreea de Nord își consolidează relațiile. Schimb de scrisori între Vladimir Putin și Kim Jong-un

Rusia și Coreea de Nord fac pași importanți în consolidarea relațiilor bilaterale. În acest sens, un schimb de scrisori a avut loc între președinții celor două state, Vladimir Putin și Kim Jong-un.
15.08.2022 | 19:35
Rusia si Coreea de Nord isi consolideaza relatiile Schimb de scrisori intre Vladimir Putin si Kim Jongun
Schimb de scrisori între Vladimir Putin și Kim Jong-un. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un context geopolitic extrem de tensionat, cu un război în plină desfășurare în Ucraina, la nivel mondial se consolidează un nou parteneriat: Moscova – Phenian.

Schimb de scrisori între Vladimir Putin și Kim Jong-un. Rusia și Coreea de Nord vor consolidarea relațiile militare

Luni, 15 august, Coreea de Nord celebrează o zi importantă din istoria sa: Ziua Eliberării Patriei. În urmă cu 77 de ani, pe 15 august 1945, Statele Unite și Uniunea Sovietică au eliberat Coreea de guvernarea Imperiului Japonez, care s-a întins între anii 1910 și 1945.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, Vladimir Putin i-a trimis o scrisoare oficială omologului său Kim Jong-un.

Liderul de la Kremlin precizează că cele două ţări îşi vor ”extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive prin eforturi comune”, a informat luni presa de stat de la Phenian, transmite Sky News.

În replică, liderul nord-coreean i-a transmis un răspuns lui Putin tot printr-o scrisoare: ”Cooperarea strategică și tactică, sprijinul și solidaritatea dintre cele două țări au atins un nou nivel”.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Phenian a mai spus că relația strânsă dintre cele două state ar contribui la ”întărirea securității și stabilității peninsulei coreene și a regiunii Asiei de Nord-Est”.

Kim Jong-un este optimist că această cooperare va evolua. Ea are la bază un acord semnat între cele două state în 2019, când președintele nord-coreean s-a întâlnit cu președintele Putin.

ADVERTISEMENT

Kim Jong-un, de partea Rusiei în conflictul declanșat în Ucraina

Apropierea Phenian-ului de Moscova s-a văzut recent, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Încă din februarie, Kim Jong-un și-a declarat susţinerea deplină pentru Rusia.

Ulterior, în iulie, Coreea de Nord a recunoscut, în mod oficial, independența celor două ”republici” din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk.

ADVERTISEMENT

Recent, presa internațională a scris că regimul din Coreea de Nord s-ar fi oferit să trimită Rusiei 100.000 de soldați pentru a ajuta Kremlinul să câștige războiul împotriva Ucrainei.

Există relatări potrivit cărora 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să se alăture conflictului”, a dezvăluit, pe 5 august, expertul militar rus Igor Korotchenko, la canalul Channel One Russia, potrivit New York Post.

ADVERTISEMENT