LIVE Actualizat 16-03-2023
15:42

Război în Ucraina, ziua 386. Rusia anunţă că a găsit drona americană prăbuşită în Marea Neagră / În câteva zile, Polonia va trimite Kievului primele MiG-uri

Război în Ucraina, ziua 386. Schimb de acuzații de la distanță Rusia-SUA. Moscova spune că spionajul american este o cauză a incidentului cu drona din Marea Neagră.
16.03.2023 | 17:36
Razboi in Ucraina ziua 386 Rusia anunta ca a gasit drona americana prabusita in Marea Neagra  In cateva zile Polonia va trimite Kievului primele MiGuri
Război în Ucraina, ziua 386. Moscova: Spionajul american, cauză a incidentului cu drona. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
16-03-2023
15:42

Rusia anunţă că a găsit drona prăbuşită în Marea Neagră

Drona americană MQ-9 Reaper a fost găsită în Marea Neagră, lângă Sevastopol, la o adâncime de 900 de metri, anunţă autorităţile de la Moscova.

Surse apropiate Ministerului rus al Apărării și familiarizate cu detaliile operațiunii afirmă că drona fost găsită cu ajutorul unui robot subacvatic, la o adâncime de 850-900 de metri nu departe de o conductă a gazoductului South Stream.

Drona americană fusese doborâtă de un avion rus de luptă în cursul dimineţii de marţi, 14 martie.

16-03-2023
12:51

Polonia va transfera patru avioane MIG-29 în Ucraina, în zilele următoare

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi că ţara sa va transfera patru avioane MIG-29 Ucrainei în următoarele zile.

Preşedintele Duda a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de noul preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, că şi alte avioane MiG sunt pregătite pentru acest transfer.

 

Polonia devine astfel prima ţară NATO care oferă avioane Ucrainei, o solicitare pe care Kievul o face de mult timp.

16-03-2023
12:06

Incendiu la clădirea FSB-ului rus de lângă granița cu Ucraina

Cel puţin o persoană a murit şi două au fost rănite joi după o explozie urmată de izbucnirea unui incendiu într-o clădire aparţinând forţelor de patrulare la frontieră a serviciului federal de securitate FSB (fostul KGB) din Rusia, în oraşul Rostov pe Don.

În imagini de la portaluri de ştiri locale postate pe social media se putea observa o coloană groasă de fum negru care se ridica în aer în zona cu construcţii din oraş, în timp ce flăcările cuprindeau o clădire.

 

Autorităţile locale au declarat că au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă. Serviciile de urgenţă locale au informat că s-a produs o explozie, care a declanşat un incendiu ce s-a răspândit pe o suprafaţă de 880 de metri pătraţi.

Războiul din Ucraina a intrat, în ultimele ore, într-un ușor plan secund. În lumina reflectoarelor presei internaționale a apărut incidentul cu drona americană din Marea Neagră. SUA și Rusia își aruncă acuzații grave.

Război în Ucraina, ziua 386. Rusia acuză SUA că ignoră restricțiile impuse în spațiul aerian al Mării Negre

Miercuri, 15 martie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și omologul său din SUA, Lloyd Austin, au avut o convorbire telefonică. Subiectul a fost drona care ar fi fost doborâtă de ruși. Americanii continuă să acuze acțiunile agresive ale piloților ruși.

ADVERTISEMENT

Partea americană a cerut Moscovei ca avioanele sale să acţioneze într-o “manieră sigură şi profesionistă”. De asemenea, Pentagonul a plasat prăbuşirea cu o zi înainte în Marea Neagră a unei drone americane în contextul unor acţiuni “agresive” ale piloţilor ruşi.

În replică, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagră, informează TASS.

ADVERTISEMENT

“Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate. Au loc intensificări ale activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării. Oficialul rus a avertizat că Moscova “va reacţiona proporţional” la viitoarele “provocării” americane.

Șoigu a mai spus că, în ultimul timp, s-au depistat zboruri ale unor drone americane în apropierea coastei Crimeei. Ele aveau o natură provocatoare şi ”au creat precondiţii pentru o escaladare a situaţiei din zona Mării Negre“, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Șeful diplomației de la Kremlin: Statele Unite “ignoră” restricțiile din spaţiul aerian al Mării Negre

Tot miercuri, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a avut o reacție pe acest subiect. El a declarat că Statele Unite “ignoră” faptul că Rusia a impus restricţii în spaţiul aerian al Mării Negre.

Vorbind pentru televiziunea de stat rusă, Lavrov a spus că Rusia a stabilit limite ale zborurilor în regiunea Mării Negre. Totul s-a întâmplat după începerea campaniei militare (război) în Ucraina. Lavrov afirmă că SUA sunt destul de conştiente de acest aspect.

ADVERTISEMENT

Potrivit poziției Kremlinului, Rusia va “reacţiona proporţional” la viitoare “provocări” americane. Reacția lui Lavrov vine după ce SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au “interceptat şi lovit” o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea.

Încă de marți, Rusia a dezminţit aceste acuzaţii. Moscova a spus doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată “în zona peninsulei Crimeea” şi care avansa “în direcţia” frontierelor Rusiei.

ADVERTISEMENT