News

Rușii, interziși în România? Scrisoare deschisă din partea liderilor USR, Forța Dreptei și PMP

Liderii partidelor USR, Forța Dreptei și PMP îi cer premierului Nicolae Ciucă să interzică accesul cetățenilor ruși în România. Demersul ar trebui aplicat de întreaga Uniune Europeană.
27.08.2022 | 15:19
Rusii interzisi in Romania Scrisoare deschisa din partea liderilor USR Forta Dreptei si PMP
Turiștii ruși, interziși în România? Foto: eturbonews.com
ADVERTISEMENT

Mai mult, politicienii vor ca acest demers să fie răspândit inclusiv la nivel de Uniune Europeană, unde rușii nu ar trebui să mai calce vreodată.

Rușii, interziși în Europa? Ce au cerut trei partide

Președintele USR, Cătălin Drulă, alături de Ludovic Orban și Eugen Tomac nu vor ca rușii să mai primească vize turistice, în urma războiului declanșat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Domnule Prim-ministru, cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecinţele acestui război sunt resimţite de fiecare român, este inacceptabil ca cetăţenii ruşi să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace.

Vă solicităm să interziceţi de urgenţă acordarea vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi pe teritoriul României şi, în egală măsură, să coordonaţi eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenţei turiştilor ruşi în UE”, au transmis liderii celor trei partide.

ADVERTISEMENT

Finlanda și țările baltice au implementat deja această măsură și încearcă să obțină impunerea restricțiilor la nivel de Uniune Europeană. Semnatarii scrisorii cred că și România ar trebui să urmeze acest exemplu de bun simț.

România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în faţa regimului criminal al lui Vladimir Putin. Cu excepţia vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanţilor societăţii civile, a opoziţiei politice şi a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia, cetăţenii ruşi nu ar trebui să fie bineveniţi în România sau în Uniunea Europeană în actualul context al invaziei militare brutale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Aveţi ocazia de a arăta, domnule prim-ministru, că România poate fi lider în politica europeană. Dacă veţi face alegerea corectă, vom sprijini decizia la nivel naţional şi european”, conchid liderii celor USR, Forţa Dreptei şi PMP.

Țările din Uniunea Europeană nu par dispuse să anuleze vizele turistice pentru ruși, considerând că nu toți rușii sunt responsabili pentru războiul declanșat de Moscova în Ucraina. Cu toate acestea, alte țări susțin că rușii nu merită să calce în Uniunea Europeană atâta timp cât nu se opun vizibil acestui război.

ADVERTISEMENT
Tags: