Life

S-a mutat în Grecia după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de viață, dar a mai trăit 30 de ani. Ce s-a întâmplat: „Am uitat să mor”

Stamatis Moraitis a fost diagnosticat cu cancer, iar medicii i-au mai dat trei luni de trăit, dar s-a mutat în Grecia și s-a vindecat miraculos.
11.09.2023 | 23:20
Sa mutat in Grecia dupa ce medicii iau spus ca mai are cateva luni de viata dar a mai trait 30 de ani Ce sa intamplat Am uitat sa mor
Un bolnav de cancer în fază terminală a mai trăit 30 de ani după ce s-a mutat pe o insulă din Grecia. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când avea 66 de ani, Stamatis Moraitis a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, iar medicii i-au mai dat maxim 9 luni de trăit. După ce aproape toată viața și-a petrecut-o în suburbiile din New York și Florida, a decis să se mute înapoi în Grecia, acolo unde s-a născut și habar nu avea ce urma să se întâmple.

Un bolnav de cancer în fază terminală s-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani

După ce aproape toată viața a locuit în suburbiile din New York și Florida, Stamatis Moraitis a fost diagnosticat cu cancer pulmonar și i-au mai dat doar între 6 și 9 luni de trăit. S-a gândit, în primul rând, la cei trei copii ai săi și a decis să se mute înapoi în Grecia, pe insula Ikaria, acolo unde s-a născut.

ADVERTISEMENT

În mintea sa a fost faptul că urmașii nu se vor mai confrunta cu costurile foarte mari de înmormântare din America și le-a spus că-și dorește să fie înmormântat alături de părinții săi, lângă mare, astfel încât cheltuielile cu funeraliile să ajungă la doar câteva sute de dolari.

Dar atunci când a ajuns pe tărâmul aflat la jumătatea distanței dintre Atena și Turcia, ceva de-a dreptul miraculos s-a întâmplat, scrie insider.com. A început să se simtă din ce în ce mai în putere. A mers la plajă, s-a bucurat de apa limpede și a reluat legătura cu oamenii cu care nu mai vorbise din copilărie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a băut și câte un pahar de vin, iar la un moment chiar s-a apucat de grădinărit. A plantat viță de vie, cu gândul că soția, Elpiniki, se va putea bucura de roade, căci Stamatis Moraitis se aștepta să moară curând.

Cu toate acestea, trei decenii mai târziu, bărbatul diagnosticat cu cancer încă trăia și se mândrea cu plantațiile sale de fructe exotice. Pentru că, ce nu știa el, este că nimerise, atunci când a plecat din America, într-o așa zisă „zonă albastră”. 

ADVERTISEMENT

Ce sunt zonele albastre?

Zonele albastre sunt acele locuri de pe pământ unde oamenii trăiesc 100 de ani. Astfel că, se poate ca Stamatis Moraitis să fi trăit după diagnosticul crunt datorită moștenirii genetice sau pentru că și-a schimbat complet stilul de viață.

Dan Buettner este expert în longevitate și l-a cunoscut pe bărbatul a cărui poveste apare și în documentarul Netflix, Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre, când a fost în Ikaria. Atunci, întrebat cum a trăiu atât, Moraitis a spus: „Nu știu! Prespun că am uitat să mor!”.

ADVERTISEMENT

Buettner consideră, totuși, că există o legătură între longevitate și mediul în care oamenii trăiesc. Astfel că, după vizita din Grecia, a încercat să implementeze mediul de viață din zonele albastre și în SUA și chiar a avut succes. În aceste orașe, locuitorii merg mai mult pe jos, fac exerciții, mânâncă mai sănătos și fac voluntariat.

Cât despre Stamatis Moraitis, a murit la vârsta de 98 de ani, în 2013, iar cu câteva săptămâni înainte, a declarat pentru BBC: „Încă mai beau vin și muncesc. Nu sunt doctor, dar cred că vinul a ajutat. N-am făcut nimic altceva decât să consum mâncare curată, vin curat, verdețuri curate”.

ADVERTISEMENT
Tags: