ADVERTISEMENT
News

S-a schimbat modelul de declaraţie pe proprie răspundere. Ce poate fi completat acum pe ea

Autor: Bogdan Solomon | 19.04.2020 | 10:17
S-a schimbat modelul de declaraţie pe proprie răspundere. Ce poate fi completat acum pe ea
Noul model al declarației pe proprie răspundere aduce o modificare importantă. Sursa foto: botosaneanul.ro

Bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la pragul critici de 8.418, iar autoritățile avertizează că aceste zile sunt definitorii pentru modul în care va evolua epidemia în țara noastră.

ADVERTISEMENT

În cel mai optimist dintre scenariile avansate de epidemiologi, nu ne vom confrunta cu o creștere bruscă a cazurilor, ceea ce înseamnă că sistemul medical nu va fi copleșit și măsurile se vor putea relaxa treptat. Există, totuși și riscul ca numărul deceselor să crească semnificativ imediat după Sărbătorile Pascale, așa cum a avertizat președintele Klaus Iohannis.

S-a schimbat modelul de declarația pe proprie răspundere. Fiecare cetățean trebuie să completeze adresa la care domiciliază efectiv

Pentru ca acesta să poată deveni realitate, trebuie, însă, ca fiecare dintre noi să respecte distanțarea socială și să renunțe în următoarea perioadă la vizite și ieșiri în comunitate. De asemenea, părăsirea domiciliului trebuie să se facă numai în condiții de strictă urgență, cu completarea în prealabil a unei declarații pe proprie răspundere în care să se specifice motivele exacte.

ADVERTISEMENT

De altfel, documentul în cauză a suferit o serie o modificare de ultimă oră, după cum se poate observa în noul model ( Descarcă noua declarație AICI) publicat de Grupul de Comunicare Strategică. Pe noul model de declaraţie au fost introduse noi motive pentru care se poate face părăsirea locuinţei, printre care donarea de sânge, activităţi de voluntariat sau de comercializare a produselor agroalimentare.

Fiecare cetățean român trebuie să completeze adresa unde domiciliază efectiv, în cazul în care aceasta nu coincide cu adresa prevăzută în cartea de identitate.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a explicat pas cu pas unde greșesc românii în completarea declarației pe proprie răspundere

Din păcate, în momentul de față continuă să apară nenumărate neînțelegeri când vine vorba despre completarea actului ce le permite românilor să plece din case în situații de strictă urgență. Într-un interviu acordat recent, profesorul Alexandru Rafila a explicat pas cu pas cum trebuie procedat, în speranța că pe viitor astfel de confuzii nu vor mai exista.

Reglementarea legală, în momentul de față, solicită declarație pe propria răspundere atunci când faci activitate fizică individuală sau când te duci să-ți cumperi pâine de la magazinul de vis-a-vis.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne a zis că nu este nevoie de declarație pe propria răspundere atunci când te deplasezi în apropierea locuinței sau atunci când îți plimbi animalul de companie.

Așadar, declarația oficială a fost că nu este nevoie de un astfel de document. Din păcate, nu s-a adaptat și legislația la declarația ministrului de Interne. Oamenii sunt confunzi și, din această cauză, greșesc și sunt sancționați.

ADVERTISEMENT

Eu nu cred că oamenii au de ce să fie sancționați ei ascultând și crezând ce le spune ministrul de Interne. Lucrurile acestea se pot corecta foarte ușor”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!