Sport

S-au stabilit candidatele la organizarea Euro 2028 și Euro 2032. Când va anunța UEFA gazdele celor două turnee finale

UEFA a anunțat că procesul pentru depunerea dosarelor de candidatură în vederea organizării Euro 2028 și Euro 2032 s-a încheiat.
12.04.2023 | 18:30
Sau stabilit candidatele la organizarea Euro 2028 si Euro 2032 Cand va anunta UEFA gazdele celor doua turnee finale
UEFA a anunțat că procesul pentru depunerea dosarelor de candidatură în vederea organizării Euro 2028 și Euro 2032 s-a încheiat. Sursă foto: uefa.com
ADVERTISEMENT

Următorul turneu final continental se va desfășura în 2024 și va fi organizat în Germania, după ce cel din 2020, care s-a ținut un an mai târziu din cauza pandemiei de Covid-19 și a avut loc în mai multe țări din Europa printre care și România, a fost considerat un eșec.

Trei dosare au fost depuse pentru candidatura la Euro 2028 și Euro 2023

UEFA a anunţat că a primit trei dosare de candidatură de la federaţii interesate să găzduiască Euro 2028 şi Euro 2032, iar acestea vor fi analizate în lunile următoare. O decizie finală cu privire la stabilirea celor două gazde se va lua în septembrie sau octombrie.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie şi Irlanda au depus un dosar comun de candidatură pentru Euro 2028 și sunt principalele favorite pentru primirea dreptului de organizare. Britanicii se vor ”lupta” pentru obținerea turneului final cu Turcia.

Federaţia de la Ankara a depus un dosar atât pentru Euro 2028, cât și pentru Euro 2032, iar pentru organizarea ediției de peste nouă ani va avea de înfruntat candidatura Federației Italiene de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Este al șaselea dosar consecutiv depus de Turcia, după cele din 2008, 2012, 2016, 2020 și 2024 în care nu a avut succes. Interesată de găzduirea Euro 2028 a fost și Rusia, dar varianta a căzut odată cu declanșarea războiului din Ucraina și suspendarea echipelor naționale și de club din toate competițiile.

Ce stadioane sunt puse la bătaie pentru Euro 2028

UEFA a anunțat că pentru a putea intra în cursa de organizare a unui turneul final continental, țările doritoare trebuie să aibă la dispoziție zece stadioane cu următoarele capacități:

ADVERTISEMENT
  • un stadion cu 60.000 de locuri
  • minimum un stadion (preferabil două) cu 50.000 de locuri
  • patru stadioane cu 40.000 de locuri
  • trei stadioane cu 30.000 de locuri

Cele patru federații britanice, Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor, plus cea din Irlanda au făcut un plan comun pentru Euro 2028 și au ales deja cele zece stadioane pe care ar urma să se joace partidele.

ADVERTISEMENT
  • Wembley (Londra, Anglia)
  • Stadionul Național din Țara Galilor (Cardiff, Țara Galilor)
  • Stadionul Tottenham Hotspur (Londra, Anglia)
  • Stadionul City of Manchester (Manchester, Anglia)
  • Stadionul Everton (Liverpool, Anglia)
  • St. James’ Park (Newcastle, Anglia)
  • Villa Park (Birmingham, Anglia)
  • Hampden Park (Glasgow, Scoția)
  • Dublin Arena (Dublin, Irlanda)
  • Casement Park (Belfast, Irlanda de Nord)

De partea cealaltă, Federația de Fotbal din Turcia a nominalizat și ea cele zece arene pe care se vor disputa întâlnirile în cazul în care va primi organizarea uneia dintre cele două ediții de Campionat European.

Istanbul va pune la dispoziție două stadioane, Olimpic Ataturk și Nef, iar celelalte opt orașe implicate în proiect sunt Ankara, Antalya, Bursa, Eskișehir, Gaziantep, Izmit, Konya și Trabzon.

De ce a picat varianta creșterii numărului de echipe la Euro 2028

La un moment dar s-a vehiculat varianta ca patru țări din zona balcanică, România, Grecia, Bulgaria și Serbia, să își depună candidatura pentru Euro 2028. Ba chiar mai mult, oficiali de stat din aceste țări au semnat un protocol în acest sens. Însă, proiectul a rămas la stadiul de discuții.

Pentru 2028, forul european își dorea să crească din nou numărul de formații calificate la faza finală. Până la 32. Prin introducerea unui baraj pentru ocupantele locurilor 3. Însă deținătorii de drepturi TV s-au opus.

În opinia lor, faptul că 58% dintre cele 55 de formații vor ajunge la turneul final va scădea calitatea turneului final. Nici varianta alternativă – meciuri eliminatorii în loc de grupe, plus formații venite din Liga Națiunilor – nu a avut câștig de cauză.

ADVERTISEMENT
Tags: