Sport

UEFA le pune piedică ”tricolorilor” în drumul către Euro 2028! Cine se opune unui turneu final cu 32 de echipe

UEFA pare decisă să abandoneze planul de a avea 32 de echipe la Euro 2028, din pricina opoziției deținătorilor de drepturi TV, dar totul se hotărăște în noiembrie.
26.09.2022 | 14:42
UEFA le pune piedica tricolorilor in drumul catre Euro 2028 Cine se opune unui turneu final cu 32 de echipe
UEFA pare decisă să renunțe la ideea de a avea 32 de echipe la turneul final al Euro 2028, astfel că sarcina ”tricolorilor” de a se califica va rămâne la fel de dificilă. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2016 UEFA a crescut numărul de echipe calificate la Euro de la 16 la 24. Număr valabil inclusiv pentru viitoarea ediție, care se va desfășura în Germania, în 2024. Forul continental plănuia să sporească din nou numărul calificatelor începând cu 2008, pentru a ajunge la 32. Însă, susțin jurnaliștii englezi, măsura nu este pe placul deținătorilor de drepturi TV, astfel că sarcina ”tricolorilor” de a ajunge la turneul final ar urma să rămână la fel de dificilă.

Deținătorii de drepturi tv se opun unui European cu 32 de echipe

Vreme lungă la faza finală a Euro ajungeau doar opt echipe. Apoi, timp de două decenii, a existat un număr dublu. Iar din 2016, s-a trecut la formatul cu 24 de formații.

ADVERTISEMENT

O decizie care a premis unor formații precum Islanda, Țara Galilor sau Irlanda de Nord să ajungă la această competiție. Și, să nu uităm, galezii câștigau o grupă din care mai făcea parte Anglia, iar islandezii îi eliminau în 8-imi.

Formula cu 24 de echipe rămâne valabilă și pentru ediția 2024. În Germania vor ajunge primele două clasate din cele 10 grupe preliminarii. Plus alte trei echipe prin play-off-ul care va avea loc în martie 2024.

ADVERTISEMENT

Douăsprezece echipe vor fi selectate în funcție de performanța lor în UEFA Nations League 2022–23. Aceste echipe vor fi împărțite în trei ”trasee”, fiecare conținând patru echipe, una dintre ele ajungând la turneul final.

Pentru 2028 însă, forul european își dorea să crească din nou numărul de formații calificate la faza finală. Până la 32. Prin introducerea unui baraj pentru ocupantele locurilor 3. O formulă care putea crește șansele ”tricolorilor” la calificare.

ADVERTISEMENT

Însă deținătorii de drepturi TV s-au opus. În opinia lor, faptul că 58% dintre cele 55 de formații vor ajunge la turneul final va scădea calitatea turneului final. Nici varianta alternativă – meciuri eliminatorii în loc de grupe, plus formații venite din Liga Națiunilor – nu a avut câștig de cauză.

”Acest lucru dăunează doar calității produsului. Copiii nu văd cea mai bună versiune a idolilor lor. Asta e realitatea.

ADVERTISEMENT

Da, pot exista beneficii financiare pe termen scurt, dar pe termen lung dăunează produsului”, a spus Maheta Molango, CEO al Professional Footballers’ Association.

Efecte colaterale

Încă nu există o decizie definitivă. Aceasta urmează să fie luată în noiembrie, potrivit World Soccer Talk. Însă în cazul în care forul european va decide să păstreze formatul actual, există efecte colaterale vizând organizatorii.

În primul rând, Turcia, care nu a renunțat la ideea de a organiza competiția, ca și candidatura comună din Balcani, care implică și România, au, logistic vorbind, acoperire.

În schimb, britanicii, mari favoriți să găzduiască întrecerea, au bătăi de cap suplimentare. Care sunt legate de arenele care vor găzdui paride.

”Principality Stadium” din Cardiff, ”Windsor Park” din Belfast și ”Hampden Park” din Glasgow  sunt certitudini. La fel, în Irlanda, favorite ”Aviva Stadium” și ”Croke Park”. Iar englezilor le-ar mai rămâne cinci locuri, dintre care unul, sigur, este ocupat de ”Wembley”.

ADVERTISEMENT