News

Șacalii au terorizat un oraș din România. Oamenii se tem să mai iasă din case

Alarmă în Galați. O bandă de şacali a terorizat un întreg cartier, iar locuitorii cer o intervenție de urgență a autorităților
11.04.2024 | 21:07
Sacalii au terorizat un oras din Romania Oamenii se tem sa mai iasa din case
Șacalii au înspăimântat locuitorii dintr-un cartier din Galați. Aceștia ies cu greble şi sape ca să-i sperie. Sursa foto: Colaj foto / Captură video Observator
ADVERTISEMENT

Într-un cartier din Galați o bandă de şacali pare să fi făcut un obicei din a-i vizita pe locuitori. Oamenii evită să iasă din case și spun că animalele sălbatice sunt deosebit de agresive în această perioadă.

Șacalii au terorizat un cartier din Galați

În întreaga țară, populația de şacali a crescut exponențial. Specialiștii ne avertizează să fim precauți în preajma acestor mamifere carnivore periculoase, deoarece pot ataca și pot transmite boli grave.

ADVERTISEMENT

Rezidenții din cartierul Cantemir din Galați au trăit un coșmar, audând urletele şacalilor. Speriați, oamenii s-au adunat în fața blocului, echipați cu tot ce au putut găsi în casă, încercând să îi alunge pe șacali.

Ei au solicitat intervenția jandarmeriei, dar atunci când forțele de intervenție au sosit, şacalii nu mai erau de găsit. O localnică a povestit pentru Observator cum s-a întâlnit foarte aproape cu un animal.

ADVERTISEMENT

„Aseară am ieşit eu, cu soţul, copilul, cumnata, cu greblă, cu sapă, ca să facem gălăgie. S-a nimerit a fi un taximetrist care a pus fază, lungă a început să claxoneze, şi au început să fugă”, a spus aceasta pentru sursa citată.

„Acum doi ani se auzeau, dar undeva în pădure. Acum au început să se audă din ce în ce mai aproape”, a mai povestit o altă femeie.

ADVERTISEMENT

Șacalii sunt animale foarte periculoase

Şacalii au fost observați și filmați într-o zonă care este la o distanță foarte mică, aproximativ 20-30 de metri, de primele blocuri din cartier. Pădurea se află vizavi de blocuri, la aproximativ 100 de metri distanță.

Biologii explică că, în acest timp, şacalii se înmulțesc și fac tot posibilul să supraviețuiască. Specialiștii veterinari avertizează că, în cazul în care suntem zgâriați sau mușcați de un şacal, există riscul de îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT

„Intrarea în ecosistemele lor a păstorilor cu animalele, înseamnă surse de hrană pentru aceşti şacali. Gândiţi-vă că o mie de cai, în Deltă, înseamnă câteva mii de şacali care se pot hrăni pe timpul iernii”, a arătat pentru Observator Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

Şacalii sunt asemănători cu lupii și vulpile, dar sunt mai mici ca dimensiune. Sunt originari din India și au ajuns în Europa prin Turcia și Iran. În România, au apărut acum cinci decenii și au crescut în număr până la aproximativ 20.000 de exemplare, conform estimărilor cercetătorilor. Aceștia vânează păsări și rozătoare, dar se hrănesc și cu cadavre.

Șacalii au fost văzuți în 25 de județe, iar în Delta Dunării se găsește cea mai mare populație. Vânătorii au dreptul legal să împuște 400 de exemplare pe an pentru a menține un echilibru în habitat.

ADVERTISEMENT