News

Saga moțiunilor de cenzură continuă. Ce strategii iau în calcul PSD și USR PLUS

Atât PSD, cât și USR PLUS sunt în toiul discuțiilor legate de cea mai bună strategie pentru criza politică de la București.
05.09.2021 | 15:41
Saga motiunilor de cenzura continua Ce strategii iau in calcul PSD si USR PLUS
ADVERTISEMENT

Așa cum se întâmplă în astfel de situații, informațiile pe surse curg dinspre ambele formațiuni politice despre cine și ce moțiune de cenzură semnează, depune sau votează.

Saga moțiunilor de cenzură continuă. Ce strategii iau în calcul PSD și USR PLUS

Astfel, surse din rândurile social-democraților, citate de Ziare.com, susțin că liderii PSD ar vrea să depună moțiune de cenzură numai dacă USR PLUS semnează textul alături de parlamentarii PSD.

ADVERTISEMENT

Cât despre moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, sunt șanse mici să fie dezbătută și votată, din cauză că unele semnături ar fi nelegale, mai spun aceleași surse.

Pe de altă parte, Realitatea PLUS citează surse de la USR PLUS potrivit cărora parlamentarii formațiunii politice sunt de acord să voteze și moțiunea de cenzură PSD.

ADVERTISEMENT

Mai precis, parlamentarii USR PLUS au confirmat că doresc să voteze orice moțiune va ajunge prima oară la vot în plenul Parlamentului.

Pe de altă parte, cei de la PSD susțin că luni vor fi prezenți pentru a asigura cvorum în birourile conducerilor celor două camere ale Parlamentului pentru a aproba continuarea procesului legislativ pentru programul moțiunii de cenzură.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucreţiu Romaşcanu, declara la Antena 3 că partidul său va depune propria moţiune de cenzură.

Romaşcanu a mai declarat că PSD nu va sprijini un guvern minoritar. Anunţul purtătorului de cuvânt al PSD vine după ce în cursul zilei de sâmbătă mai mulţi lideri social-democraţi au schimbat tonul în privinţa strategiei pe care partidul o va adopta în cazul iniţierii moţiunii de cenzură.

ADVERTISEMENT

Dacă iniţial PSD părea dispus să voteze orice moţiune de cenzură, lideri precum Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu au anunţat că nu doar Florin Cîţu trebuie să plece de la guvernare, ci şi USR PLUS.

„Nu particip la mascarade! Nu voi fi niciodată la remorca incompetenţilor! Ce înţelegeri să fac cu cei care patronează dezastrul din Bucureşti şi din marile oraşe? Pentru mine şi sute de mii de bucureşteni, USR-Plus şi Orban înseamnă Nicuşor şi Clotilde!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Totuși, duminică, președintele social democraților, Marcel Ciolacu a transmis că formațiunea pe care o conduce este dispusă să voteze moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, în Parlament şi că va participa şi la şedinţa Biroului Permanent reunit.

Mai mult decât atât, dacă nu trece moţiunea deja depusă în Parament, Ciolacu nu a ezitat și i-a invitat pe colegii săi de la USR PLUS şi AUR să semneze moţiunea gândită de social-democraţi.

ADVERTISEMENT