News

Salarii de mii de euro ca să faci revista presei în străinătate. „Eu, ca ministru, eram al 53-lea ca salariu, primii 52 erau ei”

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior este instituția care are printre cele mai râvnite sinecuri din aparatul bugetar.
08.08.2023 | 11:03
Salarii de mii de euro ca sa faci revista presei in strainatate Eu ca ministru eram al 53lea ca salariu primii 52 erau ei
Rareș Burlacu, președintele ARICE, instituție aflată în subordinea SGG. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior () are o rețea de 76 de consilieri economici care activează în ambasadele României din străinătate care primesc salarii enorme, iar dacă aduni suficienți ani de vechime în interiorul ei, devii eligibil pentru pensie specială.

Plătiți mai bine decât miniștrii care le dădeau salariile

Ordonanța privind măsurile de austeritate în sectorul public a fost anunțată la șase luni după ce Guvernul a reglementat printr-o hotărâre funcționarea unei instituții care consumă ample resurse financiare pentru plata privilegiaților care lucrează acolo, anume Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior.

ADVERTISEMENT

Înființarea acesteia s-a făcut prin lege în 2022, însă instituția a funcționat sub altă formă până în acest an. Anterior, ARICE a funcționat ca departament de comerț exterior la Ministerul Economiei și apoi la Antreprenoriat și Turism, însă trecerea ca structură distinctă la Secretariatul General al Guvernului a fost gândită tocmai pentru securizarea unor posturi bine plătite.

Guvernul Ciolacu face 20 de noi sinecuri cu 10.000 de dolari pe lună printre care ministru consilier la Moscova sau consilier economic la Teheran. La aceste costuri se adaugă decontul chiriilor și a altor cheltuieli. Iată pentru ce crește Ciolacu taxele. Trebuie finanțate fabricile de sinecuri”, a afirmat președintele USR Cătălin Drulă, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Funcționarea unui departament pentru comerț exterior la Ministerul Economiei era menită, cel puțin în teorie, să contribuie la susținerea investițiilor românești în străinătate, însă nivelul salarizării a făcut ca funcțiile să devină mai degrabă o formă de răsplată pentru tot felul de politruci. Cele mai râvnite sunt posturile din străinătate, pe lângă ambasade, întrucât salariile le depășesc uneori pe cele ale ambasadorilor

Erau cele mai bine plătite funcții din Ministerul Economiei. Eu, ca ministru, eram al 53-lea ca salariu, primii 52 erau ei. Sunt responsabili pentru o pondere foarte mare a cheltuielilor de personal, cu mult peste salariul mediu. Ei sunt numiți cvasi-politic, mulți sunt foști consilieri de ministru, de secretari de stat, foști consilieri județeni ș.a.”, a declarat fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Pe vremea când făcea parte din guvernul Cîțu, Năsui a desființat 40 de posturi ca să pună capăt presiunilor pentru numirea unor anumite persoane în acest funcții vacante. „Pentru cei care erau deja în rețeaua externă, nu le prelungeam mandatele pentru că voiam să văd ce fac și marea lor majoritate făceau doar revista presei, deși au salarii între 6.000 și 12.000 de euro net pentru că sunt asimilați statutului diplomatic chiar dacă nu sunt la MAE. Ei au salarii mai mari decât ambasadorii pe lângă care lucrează și au pensii speciale precum personalul diplomatic”, a precizat Claudiu Năsui.

O rețea de externă de 76 de oameni cu salarii exorbitante

În timpul guvernării Ciolacu, s-a decis ca numirile în departamentul de comerț exterior să fie scoase din competențele unui ministru și a fost restructurat ca instituție de sine stătătoare în cadrul SGG sub numele de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, fiind suplimentat și numărul posturilor. „Din cauza mea s-a întâmplat asta, ca să nu mai depindă de ministru, să nu mai fie un nebun care vine acolo și le strică jucăria”, a mai spus Năsui.

ADVERTISEMENT

În hotărârea de Guvern din februarie, numărul de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Agenției este de 250 de posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Dintre acestea, 76 de posturi sunt destinate rețelei de reprezentare externă cărora li se acordă, pe perioada trimiterii în misiune în străinătate, grade diplomatice. Agenția are în dotare un parc auto de 125 de autovehicule, adică o mașină la doi angajați.

Însă în afară de lefurile enorme, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior este un paradis pentru bugetarii de lux și din altă perspectivă, anume pensiile speciale. Nu există o lege specială pentru pensiile celor care promovează interesele economice ale României în străinătate, dar fiind asimilați personalului diplomatic, câteva prevederi se referă și la pensiilor lor. Astfel, despre pensiile celor care lucrează la ARICE se vorbește mai puțin tocmai pentru că sunt camuflate printre cele ale diplomaților.

În cazul persoanelor cu o vechime de cel puțin 15 ani în departamentele de Comerț Exterior din alte ministere, existente sau desființate, precum Ministerul Comerțului și Turismului, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul pentru IMM-uri, baza de calcul are ca referință salariul brut și sporurile primite în ultima lună de activitate.

Pentru pensia specială li se mai cere să fi fost cel puțin patru ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele și alte reprezentanțe ale României din străinătate. Altfel spus, dacă te prinde ieșirea la pensie în misiune pe lângă o ambasadă a României, ți-a pus Dumnezeu mâna în cap întrucât pensia va fi calculată în funcție de ultimul salariu.

ADVERTISEMENT