News

Salarii mai mari de la 1 august pentru acești angajați. Românii care primesc în plus 500 de lei

Vești bune pentru o serie de angajați din România: de la 1 august 2023 primesc 500 de lei în plus la salarii. Cetățenii vizați de măsură.
29.06.2023 | 08:44
Salarii mai mari de la 1 august pentru acesti angajati Romanii care primesc in plus 500 de lei
Creșteri de salarii de la 1 august pentru o serie de angajați din România. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

De la 1 august 2023, mai mulți angajați din România vor încasa salarii mai mari cu până la 500 de lei. Anunțul este unul oficial. Care sunt cetățenii vizați de aceste măsuri.

Creșteri de salarii de la 1 august pentru o serie de angajați din România. Cine va primi în plus 500 de lei

În ultimele săptămâni, medicii din țară au amenințat că intră în grevă generală dacă nu primesc salarii majorate. La mijlocul acestei săptămâni, sindicaliștii din sănătate au fost din nou la ușa Guvernului pentru o nouă rundă de negocieri.

ADVERTISEMENT

Rezultatele se pare că au fost unele bune pentru cadrele sanitare. După o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu și cu vicepremierul Marian Neacşu, reprezentanţii Sanitas au anunțat că s-a stabilit conţinutul ordonanţei de urgenţă care va completa drepturile negociate şi obţinute pentru salariaţii din sistemul public de sănătate.

Mai exact, categorii importante de angajați din Sănătate vor avea creșteri semnificative ale veniturilor de la 1 august. Reprezentanţii Sanitas au obţinut, printre altele, încadrarea tuturor salariaţilor din Anexa II şi Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât salariaţii din Sănătate, cât şi cei din asistenţă socială) la salariul de bază maxim prevăzut de lege.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat al Sanitas se subliniază faptul că 500 de lei în plus la salariu, din 1 august, vor primi: asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

Alte creșteri salariale convenite de sindicate după negocierile de la Guvern

Din informarea Sanitas reiese că, tot 500 de lei, vor mai încasa medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază.

ADVERTISEMENT

Dublu, 1.000 de lei, se acordă pentru medici, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază. Iată și celelalte măriri de la 1 august:

  •  100 lei, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal;
  •  500 lei pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  •  500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi.”
ADVERTISEMENT

Cei de la Sanitas spun că toate actele normative care reglementează aceste drepturi vor fi aprobate în ședința de guvern de săptămâna aceasta. ”Ceea ce am obținut în această perioadă de negociere este doar o etapă. O vedem ca pe o reparație parțială pentru toate inechitățile ultimilor cinci ani și ca pe o soluție tranzitorie pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. De la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua lege a salarizării”, anunță sindicatul.

ADVERTISEMENT
Tags: