News

Salarii mai mari pentru o categorie de angajați. Va fi obligatoriu din 2024

Salarii mai mari pentru o categorie de angajați. Firmele vor fi obligate să le ofere mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024.
30.11.2023 | 21:55
Salarii mai mari pentru o categorie de angajati Va fi obligatoriu din 2024
Salarii mai mari pentru o categorie de angajați. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Salarii mai mari pentru o categorie de angajați începând cu 1 ianuarie 2024. Este vorba despre românii care au o vechime mai mare de doi ani și sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Mai exact, legea se va aplica pentru persoanele care au muncit din anul 2021.

Salarii mai mari pentru o categorie de angajați

Măsura fiscală introdusă în 2021 prin ordonanță de urgență își va produce efectele de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acesteia, firmele care au angajați din 2021, pe care îi plătesc cu salariul minim pe economie, vor fi obligate să crească remunerațiile acestora.

ADVERTISEMENT

Conform legii, companiile vor avea voie să acorde minimul pe economie pe o perioadă de cel mult 24 de luni, începând cu data de 1 ianuarie 2022, data de la care se va calcula. Însă, în lege nu se specifică o sumă minimă cu care angajatorii vor fi nevoiți să mărească salariile.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

ADVERTISEMENT

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, se arată în OUG 142/2021.

Nu se menționează o sumă minimă cu care firmele sunt obligate să mărească salariile

După ce va trece perioada respectivă, o persoană angajată pe salariul minim va primi, automat, mai mulți bani. Conform legii, firmele vor fi obligate să mărească, garantat, remunerațiile acestor salariați.

ADVERTISEMENT

Însă, angajatorii spun că această schimbare nu este una favorabilă la momentul actual. Totodată, economiștii susțin că firmele pot crește salariile acestor angajați doar cu câțiva lei, având în vedere că în lege nu se menționează o sumă minimă în acest sens.

Mai mult, companiile pot apela la o altă variantă, aceea de a închide contractele de muncă a persoanelor în cauză și de a deschide altele noi pe numele salariaților. Conform reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă, citați de Hot News, această măsură nu va atrage sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Astfel, companiile ar putea face acest lucru fără să fie trase la răspundere din punct de vedere legal. Amintim că salariul de baza minim brut pe țară este 3.300 de lei, din care 200 de lei sunt scutiți de taxe.

ADVERTISEMENT