News

Salarii spectaculoase și prime de Sf. Ilie, la Hidroelectrica. Cât a cheltuit compania de stat pentru fericirea angajaților și a conducerii

Compania de stat Hidroelectrica a cheltuit peste o jumătate de miliard de lei pentru salarii, prime, bonusuri și premii, în anul 2022.
06.11.2023 | 16:22
Salarii spectaculoase si prime de Sf Ilie la Hidroelectrica Cat a cheltuit compania de stat pentru fericirea angajatilor si a conducerii
Bogdan Badea, șeful Hidroelectrica, la evenimentul de listare a companiei la Bursă, în iulie 2023 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România a oferit prime de Paște, Sfântul Ilie (atunci când se sărbătorește Ziua Energeticianului) și de Crăciun în valoare de 12,1 milioane lei, în anul 2022. Informația apare în raportul anual al companiei.

Salariul mediu la Hidroelectrica: 11.287 lei pe lună

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească, intrată recent pe bursă, și-a recompensat angajații și conducerea cu salarii, prime, bonusuri și premii în valoare totală de 485 de milioane de lei, cu 7% sub bugetul alocat pentru anul 2022.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei 3.388 de angajați au obținut, în medie, un câștig mediu lunar de 11.287 de lei, potrivit raportului anual al companiei Hidroelectrica. Evident, cele mai mari salarii le-au obținut cei din conducerea companiei. Spre exemplu, Bogdan Nicolae Badea, Președinte Directoratului Hidroelectrica, a avut un venit anual încasat de 1,25 milioane lei, ceea ce înseamnă puțin peste 100.000 de lei (20.000 de euro) pe lună.

Hidroelectrica a mai alocat 26,3 milioane lei pentru plata orelor suplimentare, 183 milioane lei în bonificații (conform Contractului Colectiv de Muncă) și 144 milioane lei în sporuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, compania de stat a mai plătit bonusuri de 40,8 milioane lei angajaților săi, premii de 341.331 lei, precum și prime de sărbători de 12,1 milioane lei.

3,24 milioane lei pentru plata indemnizației variabile destinate conducerii

Potrivit documentului citat, Hidroelectrica a introdus un ”sistem integrat de management al performanței”, respectiv ”avansarea și premierea angajaților se face pe bază de regulament, semnate cu partenerul de dialog social, în funcție de evaluarea performanțelor individuale”.

ADVERTISEMENT
hidroelectrica salarii
Fondul de salarii la Hidroelectrica, în anul 2022 / Sursă: Raport anual Hidroelecrica

Administrarea societății este asigurată de către un Consiliu de Supraveghere (7 membri) și de către Directorat (5 membri), care încheie contracte de mandat cu Hidroelectrica. Cei 12 șefi ai companiei beneficiază de o indemnizație fixă lunară și o indemnizație variabilă, la care se adaugă și alte beneficii (cazare, diurnă, transport, hotel, diurnă, telefon, protocol, cursuri de perfecționare etc). În cazul membrilor Directoratului, documentul precizează că deplasările se fac la clasa business, în limită ”rezonabilă”.

Remunerația variabilă se calculează în fiecare an, în funcție de îndeplinirea obiectivelor cuprinse în planul de administrare și a indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari, aprobați de adunarea generală a acționarilor. În anul 2022, plata variabilă s-a ridicat de 3,24 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Probleme la Hidroelectrica, în raportul Curții de Conturi

Situația remunerației variabile a fost ridicată, însă, și de Curtea de Conturi, care a efectuat o misiune de audit la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022. Conform Gândul, bonusurile acordate conducerii, în perioada 2019 – 2021, respectiv ”componenta variabilă” a top-managerilor, pe baza indicatorilor-cheie de performanță (ICP) s-ar fi făcut în ”alte condiții” decât cele stabilite prin OUG 109/2011.

În total, raportul cuprinde 13 măsuri corective și a identificat o serie de suspiciuni referitoare la fapte săvârșite cu încălcarea legii penale, pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Într-o reacție pentru Profit.ro, reprezentanții Hidroelectrica au anunțat că au depus contestații, unele dintre ele fiind admise. Pentru măsurile rămase în vigoare, compania a informat Curtea de Conturi cu privire la îndeplinirea acestora.

Hidroelectrica a încheiat anul 2022 cu un profit net de 4,3 miliarde lei și datorii de 2,58 miliarde lei, la o cifră ce afaceri de 9,2 miliarde lei. Cifrele înregistrate anul trecut sunt cele mai bune din istoria companiei.

ADVERTISEMENT
Tags: