News

Salariile mici și prețurile ridicate la alimente, motiv de îngrijorare pentru români. Care e situația în celelalte țări europene

Românii nu par să mai facă față cheltuielilor ridicate din țara noastră, astfel că mare parte din salariu se duce pentru alimente și alte lucruri esențiale.
03.03.2024 | 15:48
Salariile mici si preturile ridicate la alimente motiv de ingrijorare pentru romani Care e situatia in celelalte tari europene
ADVERTISEMENT

Despre haine, vacanțe sau alte ”mofturi” nici nu poate fi vorba, decât în puține cazuri. O arată statisticile Eurostat, mai ales că țara noastră ocupă primul loc într-un clasament care arată cât de săraci sunt, în realitate, oamenii. Vorbim despre o putere de cumpărare tot mai scăzută, salarii mici și prețuri mari, astfel că traiul de zi cu zi e o adevărată aventură.

Salariile mici și prețurile ridicate la alimente, motiv de îngrijorare pentru români

Așadar, conform Eurostat, românii cheltuiesc în medie 23,7% din venituri pentru alimente, iar salariul minim pe economie este mult prea mic pentru a permite un trai normal. Românii ar cheltui pe haine, încălțăminte, educație sau sănătate aproximativ 19,1% din venituri, în timp ce 18,4% din salarii sau pensii se duc pe cheltuielile pentru gaz, curent, apă sau orice are legătură cu gospodăria.

ADVERTISEMENT

Mai mult, România are cele mai mici salarii din Europa, astfel că pare greu de crezut că actuala generație de români va cunoaște cu adevărat ce înseamnă bunăstarea. Mai ales că aproximativ 3 milioane de oameni, conform statisticilor, trăiesc la limita sărăciei, iar 5 milioane de români au fugit deja din țară pentru a-și câștiga traiul în Europa, majoritatea la munca de jos.

Dacă în România 23,7% din venituri se duc pe alimente, în Bulgaria oamenii cheltuie 18,9% pe alimente, în Slovacia și Lituania 18%, iar în Estonia și Letonia 17,7%. Țările unde cetățenii cheltuie cele mai mici procente din salariu pentru alimente, deci au salarii mari în raport cu prețurile scăzute ale produselor, sunt Irlanda (7%), Luxemburg (8,2%) și Austria (8,9%).

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu promite că va face El Dorado din România

Cu toate acestea, premierul Marcel Ciolacu promite că va face din România un adevărat El Dorado, unde salariile vor fi în medie 2000 de euro brut și PIB-ul se va dubla, totul în doar patru ani. ”Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat”, a spus actualul lider al PSD.

Premierul e convins că țara noastră se poate folosi de gazele din Marea Neagră sau de alte investiții pentru a ajunge o țară de top în Europa. ”Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace! Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta așa:

ADVERTISEMENT

În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023. Un câștig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1200 euro pe lună.

Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european. Să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB.

ADVERTISEMENT

Să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro. Să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică”, a transmis Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT