News

Salariu minim de 3000 de lei pentru anumiţi angajaţi. Vor fi scutiți de impozitul pe venit

Parlamentul a votat pentru majorarea salariului de bază minim brut pentru o anumită categorie de angajați. Venitul lor va ajunge la 3.000 de lei lunar, neimpozitabili.
13.04.2022 | 19:10
Salariu minim de 3000 de lei pentru anumiti angajati Vor fi scutiti de impozitul pe venit
Vești bune pentru agricultori. S-a decis majorarea salariului lor. Sursa foto: Hepta, ZF, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Crește salariul minim brut în agricultură. Parlamentarii au votat pentru majorarea venitului, pentru această categorie de angajați la 3.000 de lei. S-a hotărât și ca ei să fie scutiți de impozitarea banilor.

Salariul minim brut în agricultură va ajunge la 3.000 de lei, care nu vor fi impozitabili

Noua mărire face parte din pachetul de măsuri socio-economic pentru populație, subiect dezbătut intens în aceste zile, de către coaliția de guvernare. Camera Deputaților a fost for decizional miercuri pentru acest proiect legislativ. S-au acordat 269 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi 6 ”abţineri.

ADVERTISEMENT

”Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, este menționat în proiectul legislativ.

ADVERTISEMENT

De ce unii parlamentari au votat împotriva măririi salariilor din agricultură

Printre cei care s-au opus acestei legi se află și deputatul USR Claudiu Năsui. El a justificat de ce nu vede cu ochi buni o astfel de creștere.

”E un proiect care face o reducere a impozitării muncii în sectorul specific al agriculturii, pe modelul aplicat în sectorul construcţiilor. Dacă ar fi după noi, nu asta este metoda de a acţiona. Cel mai bun mod de a acţiona era să ajuţi predominant salariile mai mici, unde avem o impozitare aberantă a muncii.

ADVERTISEMENT

În România avem cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa, (…) gonind astfel românii din România. Avem o problemă şi trebuie la un moment dat să vorbim şi despre lucrul acesta. Optim nu este să reducem, pur şi simplu, toată cota de taxare, optim era să dăm o deducere”, a spus în Parlament deputatul USR Claudiu Năsui.

Se va mări și norma de hrană pentru pacienții din spitale

Tot miercuri, deputații și senatorii au votat și pentru majorarea  normei de hrană pentru pacienții din spitale: de la 11 lei, la 22 lei. Proiectul a trecut cu 190 voturi ”pentru” 0 ”contra” şi 6 ”abţineri.”

ADVERTISEMENT

Pentru ca aceste proiecte să devină o lege, mai trebuie promulgate de șeful statului, Klaus Iohannis și publicate, apoi, în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT